Снимка: Изпълнителният директор на Viva Credit Свилен Петков
fallback

Тази година Viva Credit стартира кампанията "Вива Живот" с отговорната мисия да подкрепи своите клиенти, колеги и цялото ни общество в борбата срещу домашното насилие. Като ангажирана финансова институция, компанията разработва дългосрочна програма, с която да помага на жертвите на насилие да възвърнат своята независимост, да обучава хората в организацията как да разпознават и реагират на проявите на насилие и да предоставя масово достъпна и експертни информация, касаеща домашното насилие и детска безопасност.

Домашното насилие и насилието, основано на пола, са грозни феномени, засягащи изконни човешки права. Насилието, основано на пола, има отражение не само върху здравето и благосъстоянието, но и върху участието на жените на пазара на труда, което съответно оказва отрицателно въздействие върху икономическата им независимост и икономиката като цяло. Според Европейския институт за равенство между половете, насилието над жени, основано на пола, води до разходи в Европейския съюз, възлизащи на около 226 милиарда евро годишно. Проучване на Center for Disease Control (U.S. Gen. Accounting Office) сочи, че между 21-60% от жертвите на насилие от интимен партньор губят работата си поради причини, произтичащи от насилието.

За последните 4 години в страната ни средно 36% от всички образувани досъдебни производства за престъпления, извършени в условия на домашно насилие, са за нанасяне на телесни повреди, като през 2023 г., полицията е регистрирала близо 2 200 престъпления, извършени в условия на домашно насилие. А тази година делът на телесните повреди, извършени в условие на домашно насилие, е още по-висок. Само до края на м. юли 2024 г. в районните управления са постъпили 3 031 заповеди за защита за контрол от полицията. Почти 67% от тях са заповеди за незабавна защита - случаи с пряка, непосредствена или последваща опасност за живота или здравето на пострадалото лице!

През 2024 г. на ЕЕН 112 са постъпили над 42 000 сигнала за домашно насилие, а в почти 4 500 случая е издадена съдебна заповед за защита. А само до края на м. юли 2024 г. вече са постъпили 30 793 сигнала за домашно насилие. Тъжната статистика сочи, че през 2022 г. в България 26 жени са загубили живота си в условия на домашно насилие, през 2023 г. - 21, а за първите седем месеца на настоящата 2024 г. 10 жени изгубиха живота си.
Кампанията на Вива Кредит включва разнообразни инициативи, насочени към информираност и превенция, и е с водещ експерт д-р Благородна Макева – първата дама, заемала поста заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“. Като част от програмата се разработват и провеждат различни вътрешни за организацията информативни уебинари и специфични обучения. Предвидени са информационни материали и наръчници, които да бъдат масово достъпни. По TV1 вече се излъчва специална поредица в рамките на предаването „Брандовете на България“, в която доказани специалисти, представители на институции и организации, пряко работещи по проблемите на домашното насилие и детската безопасност, коментират с конкретни съвети наболелите теми.

Темите, засегнати като част от програмата „Вива Живот“, включват:

  • съвети за безопасност на децата по време на ваканция, както в реална, така и в онлайн среда;
  • рисковете в интернет и начините за предпазване на децата;
  • разпознаване на признаците на домашно насилие;
  • икономическо насилие и финансова не/зависимост.

В допълнение, чрез Сдружение „Институт за правосъдие и права на човека“ ще се предоставят и безплатни правни консултации на колеги във Viva Credit, които са пострадали от насилие. А за масово разпространение от д-р Макева ще бъде разработен и наръчник с конкретни съвети, посветен на справянето с икономическо насилие, адаптиран за ползване от разнообразни групи хора.


“Като финансова институция ние осъзнаваме своята отговорност не само към икономическото, но и към социалното развитие на обществото. Много брандове се страхуват от темата за домашното насилие, но борбата с него е комплексна и всяко реално действие – на отделен човек, на институция или на бизнес организация, е част от решението. Ние се припознаваме не само като проводник на информация и разгласа по темата, но и работим върху конкретни програми, с които да подпомогнем жертвите и това те да могат да си стъпят отново на краката и да водят достойния живот, който заслужават.“, коментира мащабите на програмата „Вива Живот“ изпълнителният директор на Viva Credit Свилен Петков.

Кампанията предвижда и разработването на специална програма за заетост в подкрепа на жертвите на домашно насилие, като инициативата за трудова заетост ще се осъществява в партньорство с неправителствени организации.

„Защитата от домашно насилие е като голям пъзел с много парченца. Повишаването информираността на жертвите за възможностите за защита, изграждането на чувствителност по тази тема и разбиране на проблема от обществото, са изключително важни. Без съществена промяна в обществените нагласи и приемане на проблема за обществен, каквото и да е законодателството, съществена промяна няма да настъпи. И отговорността тази промяна да настъпи е на всички ни – и на държавата, и на бизнеса, и на всеки отделен член на обществото ни. Защото заедно можем повече!“, категорична е д-р Благородна Макева.

Като част от усилията за повишаване на информираността, в блога на компанията се публикуват информационни статии по всяка от разгледаните теми, за да се осигури максимално разпространение на полезна информация до по-широка аудитория.

Кампанията "Вива Живот" на Вива Кредит демонстрира ангажираността на компанията да бъде партньор в трудни моменти и да предоставя подкрепа на тези, които имат нужда от нея.

За Viva Credit

Viva Credit е една от водещите небанкови финансови институции в България, която специализира вече повече от 12 години в предлагането на достъпни и удобни кредити.

Продуктите са разработени с мисъл за индивидуалните нужди на потребителите – от краткосрочни до дългосрочни решения, с лесен процес на кандидатстване и прозрачни условия. Сред тях са кредити с двуседмични и месечни вноски, както и специални продукти за добри клиенти.

Компанията предоставя и ипотечни кредити, които предлагат по-голяма финансова гъвкавост, както и разнообразни застрахователни услуги, за да осигурим цялостно решение за нашите клиенти. С 69 офиса в цялата страна и стабилна партньорска мрежа, Viva Credit осигурява удобство при кандидатстване. Процесът по кредитиране може да се извърши и изцяло онлайн на сайта на компанията или със заявка по телефона, за да спести време и усилия на потребителите.

Вива Кредит е част от MFG – група компании, които предоставят съвременни финтех и застрахователни услуги на физически лица и малък и среден бизнес. Мисията на групата е да осигури достъп до финансиране и застрахователна защита на всеки, независимо от моментното им социално и финансово състояние. MFG е активна в България, Румъния, Полша, Украйна, Хърватия, Северна Македония и Испания, като плановете за разширяване обхващат нови международни пазари като САЩ, Мексико, Индия и Германия.

За д-р Благородна Макева

Д-р Благородна Макева е доказан експерт по правата на човека, преподавател, изследовател и автор на множество публикации в сферата на превенцията и защитата от домашното насилие, трафика на хора, работа с деца, бежанци и мигранти и  много други. Тя е първата жена, назначена за заместник-директор на Главна дирекция „Национална полиция“ на Република България.

Юрист по образование, тя се определя като правозащитник по призвание. Д-р Макева е анализатор и консултант на редица международни, хуманитарни и неправителствени организации, като  UNICEF, Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа и БЧК.Преподава дисциплината "Защита от домашно насилие" в Академията на МВР. Притежава бакалавърска и магистърска степени от Академията на МВР, магистърска по „Право“ от ПУ „Паисий Хилендарски“ , а от 2007 г. и образователна и научна степен “доктор” по специалност "Организация и управление извън сферата на материалното производство (вътрешен ред и сигурност)".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback