fallback

Тринадесетата "Нощ на литературата" настъпва за първи път в Националния природонаучен музей при БАН на 25 септември между 18:00 ч. и 21:30 ч., където на всеки половин час може да чуете откъс от книгата „Бърнамският лес“ на новозеландската писателка Елинор Катън. Известна със своето умение да съчетава дълбока психологическа проницателност с майсторско разказване на истории, тя става световноизвестна с романа си „Светилата“, който печели престижната награда „Букър“ през 2013 г. Тогава тя е само на 28 години и става най-младата носителка на наградата. Нейните амбициозни романи съчетават сюжетите с остроумие, изследвайки механиката на провалите и триумфите на обществото. Родена в Канада и израснала в Нова Зеландия, сега Елинор Катън живее в Кеймбридж.

"Бърнамският лес" е завладяващ роман, който съчетава напрежение, екологичен активизъм и задълбочено изследване на човешки характери. Сюжетът се развива в Нова Зеландия, която е на ръба на екологична криза. В центъра на историята е група за герила градинарство, обединена от общата цел да възстанови неизползвана земя чрез устойчиво земеделие. Мисията на тези хора е както благородна, така и противоречива, предизвикваща въпроси относно законността и морала. Напрежението нараства с появата на загадъчен милиардер, който планира изграждане на самостойно, технологично управлявано убежище на същата спорна земя. Сблъсъкът между тях се превръща в мощна алегория за глобалните предизвикателства, свързани с опазването на околната среда и социалната справедливост.

"Бърнамският лес" е най-добрата книга на 2023 г. според „Амазон“, „Тайм“, „Ню Йоркър“, „Къркъс“, „Телеграф“, „Атлантик“, „Файненшъл Таймс“.

Откъсът е подбран от Британски съвет България и ще чуете в изпълнение на актрисата Ива Калафатова (Ива Кала/Iva Kala).

Във всяка локация на всеки половин час ще се чете един и същи откъс от една и съща книга.

Пълна информация за избраните книги, къде, кой и какво чете ще откриете в уебсайта на инициативата www.noshtnaliteraturata.com.

"Нощ на литературата" е инициатива на Чешките центрове по света и цели популяризирането на съвременната европейска поезия и проза чрез нестандартни четения на откъси от преводни книги на нетипични и неочаквани места. В България тя се провежда от 2012 г. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback