fallback

Huawei отдавна търси перфектната пресечна точка между стила, развитите спортни и здравни функции на умните си часовници. И макар обичайно да предлага повече мъжки опции в този сегмент, този път е помислила за дамите с новия Huawei Watch GT 5 Pro. Новият умен часовник на компанията е от прочутата GT серия на технологичния гигант и беше представен на официално събитие в Барселона.

Huawei Watch GT 5 Pro, който имах възможността да тествам, разполага със златни акценти и бял керамичен корпус и верижка. Комбинацията от бялото и златното създава приятно впечатление, без да е прекалено натрапчива, така че да стои достатъчно елегантно. Същевременно часовникът не се усеща тежко на ръката и скоро след поставянето му забравяте за него. Идеята на Huawei тук е била да създаде часовник както за бизнес срещи и официални събития, така и за приятно бягане в парка – и е успяла. Резултатът е умно устройство с вид на традиционен луксозен часовник.

Що се касае до дизайна, Huawei дава възможности да се развихрите, като е включила 12 нови дизайна на дигиталните циферблати. Има избор – от класически опции за циферблат до доста по-модерни и футуристични.

Часовникът е 42-милиметров дисплей, който го прави подходящ дори за дами с по-тънки китки, които трудно си намират подходящи часовници.

Часовникът работи със системата TruSense на Huawei, чиято задача е да следи бързо, точно и внимателно спортните и здравните показатели. Пълната магия на TruSense проличава в приложението Huawei Health, с което се свързва часовникът. Освен че събира данни за качеството на съня, нивата на активност при тренировка и други показатели, сега е добавена и функцията Health Summary. Както подсказва и името ѝ, тя дава поглед към по-голямата картинка – тенденции в показателите на девна, седмична, месечна и дори годишна база.

Този нов подход може да е особено полезен за хората, които се сблъскват с някакъв проблем и искат да видят нагледно дали той наистина е съществен, а след това да потърсят медицинска или друга помощ.

Повече спортни възможности

Цялата GT серия включва над 100 спортни функции, включително редица упражнения за успокояване и редуциране на стреса, като йога и пилатес.

Керамичният вариант на Watch GT 5 Pro, който имах възможността да тествам, не се усеща тежко при бягане и стои добре дори със спортен екип. А това, че е керамичен, прави почистването му след тренировка бързо и лесно.

Един от най-големите плюсове на часовника е, че Huawei е заложила на специалната Sunflower Positioning System – система, която дава много по-голяма точност на функциите за бягане, каране на колело и голф, отвеждайки ги почти на професионално ниво. При голф опциите са добавени карти на стотици голф игрища по света, но засега българските не са добавени.

Същевременно системата много по-точно успява да засече къде се намирате, дори и да сте на място, където други часовници обичайно губят сигнала си. Ако сте от хората, които следят тренировките си навън детайлно, ще останете много приятно изненадани от възможностите на Watch GT 5 Pro. Huawei е постигнала този успех с помощта на антена, която разпознава много ясно състоянието на движение и оптимизира посоката си спрямо това. Така точността на маршрута се повишава с цели 40% точността на разстоянието – с 30%, а точността на темпото – с 20 на сто.

Sunflower Positioning System също така позволява много по-голяма точност и възможности при навигацията за бягащите по планински терени – т.нар. трейл бягания. Най-важното тук е функцията Track Return, която позволява на навигационната система да доведе потребителя обратно до началната точка. Тук свободата е много голяма, защото също така можете да действате с размах и да използвате функцията за „рисуване“ на собствен маршрут.

Освен при бягането, допълнения има и във функциите за каране на велосипед и добавянето на професионален голф режим.

Да не забравяме здравните показатели

Отвъд спортните възможности обаче, часовникът разполага с възможност за извършване на електрокардиограма – функция, която ще се хареса на всички, които следят внимателно здравето си. ЕКГ на часовника се прави изключително лесно – достатъчно е просто да активирате функцията, а след това да задържите показалеца си на долния бутон от дясната страна на часовника. Няколко секунди по-късно вече имате ясна кадриограма, която можете да разгледате по-подробно в Huawei Health. Другите важни показатели, които можете да следите с часовника, са наситеност на кръвта с кислород, пулс и дихателна честота.

Издръжливост, съвместимост и други функции

42-милиметровият  Watch GT 5 Pro има батерия, която издържа около 7 дни при нормално потребление. Ако правите по-редовни тренировки и ползвате повече функции, разбира се, батерията ще издържи с ден-два по-малко.

Часовникът се зарежда на пълен капацитет за 60 минути. За мен беше добра опция в обедната почивка, когато обичайно не ползвам часовника активно.

Устройството е съвместимо с EMUI, Android и iOS смартфони и също така работи с операционната система Harmony OS на Huawei. От софтуерна гледна точка не очаквайте някакви спънки или изненади. Навигацията в менюто е интуитивна и добре позната на повечето потребители.

Черешката на тортата на Huawei Watch GT 5 е, че вече има виртуална клавиатура, от която можете да отговаряте на SMS или на съобщения в Messenger, Instagram, WhatsApp, Skype, Viber и други чат услуги. Тази функция обаче работи с EMUI и Huawei, но не се поддържа на iPhone порад ограниченията в iOS. Трябва да призная, че клавиатурата не е максимално удобна, предвид по-малкия дисплей на дамската версия на часовника, но е добра опция за моментите, в които не можете да ползвате телефона.

Сред другите интересни функции е възможността за правене на скрийншот на екрана на часовника. Това се случва са натискането на двата бутона едновременно. Идеята е добра и дава опцията за бързо споделяне на спортни постижения с приятели например.

Huawei Watch GT 5 Pro се оказа едно от най-добрите попадения на Huawei що се касае до дамските предложения на компанията. Той комбинира успешно премиум дизайн с подобрени здравни и спортни функции, издигайки серията на ново ниво.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback