Състоянието на детското здравеопазване в България е тема, която вълнува всички. Оздравяването на децата ни често е съпътствано с препятствия, които на моменти сякаш изглеждат непреодолими.

Едно по едно обаче детските отделения в страната започват да се променят, благодарение на общите усилия на неправителствени организации, социално отговорни компании като А1 и желанието на хилядите техни клиенти да създадат по-добри условия за лечение на най-малките пациенти в страната ни.

Първото издание на съвместната кампания между А1 и „За доброто“ в подкрепа на педиатричните отделения в страната стартира преди 2 години. Тогава телекомът закръглява месечните фактури на клиентите си за своя сметка, а след това удвоява средствата. Събрани са над 85 хиляди лева, които са дарени чрез проект “Светулка” на болницата в Карнобат.

Съвсем наскоро обновеното детско отделение отвори врати и резултатът е наистина впечатляващ.

Още с първите стъпки в него, децата и родителите си дават сметка, че това е болница, която “не прилича на болница”. Приветливи, успокояващи цветове и рисунки красят стените, леглата са застлани с по детски шарени чаршафи, а обособените кухненски боксове носят не само удобство на придружаващите ги родители, но и чувство за домашен уют на малките пациенти.

Най-любимата част за всички е кътът за игра. Защото дори болни, децата имат нужда от своите игри, общуване и мигове, в които просто да се отдадат на своя приказен свят. За много деца болниците и медицинските процедури са плашещи. Когато обстановката в детските отделения е топла и приветлива, тя може да помогне за намаляване на страха от предстоящия престой и манипулации. Елементи като цветни рисунки на стените, играчки и игрови кътове създават усещане за нормалност и познатост, което е особено важно за малките пациенти.

„Кампанията „Закръгляме в полза на доброто“ демонстрира силата на партньорството и успешната съвместна работа на А1 и фондация „За доброто“, но е и израз на огромното сърце на нашите клиенти. Със средствата, събрани по време на коледната кампания през 2022 „Закръгляме в полза на доброто“, превърнахме детското отделение на МБАЛ Карнобат в място, където децата могат да се лекуват в атмосфера, напомняща им за дома – светла, цветна и приветлива. Това е първото отделение по проект „Светулка“, което е финансирано от А1, и със сигурност няма да бъде последното.“, заяви по време на откриването на обновеното отделение Илияна Захариева, директор „Корпоративни комуникации“ в А1 България.

И наистина отделението в Карнобат е само началото. В момента ремонтни дейности стартират в друга нуждаеща се педиатрия  на 389 км от Карнобат - в Ботевград.

Средствата, с които ще се извърши ремонта, са в размер на 150 000 лева, като половината са дарени от потребителите на А1 по време на коледната им кампания “Свързва ни доброто”, проведена между 15 ноември и 31 декември 2023 година в Моят А1.

И за това отделение ще се погрижат специалистите от проект “Светулка”. Тяхната цел е чрез подобряване на условията за лечение в педиатриите да се премине към съвременен начин на общуване лекар-родители-деца пациенти, за да се ускори и подобри процесът по оздравяване на децата.

Както и при другите проекти, в Ботевград ще бъде създадена по-приветлива среда с пълна реновация на седемте болнични стаи, ще се обновят интензивния сектор, манипулационните, чакалнята, приемния кабинет и служебните помещения. Обновяването им е повече от просто естетическо решение. То е стратегически подход, който подпомага емоционалното благополучие и оздравителния процес на децата, като същевременно създава положителна среда за лечение. Ще има детски кът за игра, а и всяка стая ще разполага с играчки, което да предостави допълнителен комфорт на малките пациенти и техните придружители.

Важен момент от преустройството е промяната на функционалността на помещенията - тя ще е съобразена с най-новите стандарти за лечение, за да бъде работата на медиците по-ефективна.

Планирано е обновеното детско отделение в Ботевград да отвори врати от месец октомври 2024.