Снимка: Freepik

Наполеон Бонапарт, или просто Наполеон, е име познато на цял свят. Той е френски военачалник и консул, станал известен по време на Революционните войни, когато успява да завладее по-голямата част от Европа. Колко от вас обаче знаят какъв е пътят на Наполеон I - откъде тръгва неговата история и докъде стига? Нека ви запознаем с основните етапи в неговия живот!

Семейство и ранни години

Наполеон е роден през 1769 г. в Корсика, доскоро намираща се в Генуа, но малко преди да се роди френският военачалник станала част от Кралство Франция. Макар родителите му - Карло и Летиция, да са част от корсиканската аристокрация, семейството му не е било с големи възможности. Наполеон е 2-то от общо 3 деца в семейството.

Първоначално той учи във френско училище, където успява да научи езика, а след това завършва и френската военна академия. Веднага след това е назначен като втори лейтенант на френската артилерия.

През 1793 г., вече като капитан, участва в обсадата на Тулон. Наполеон успява да изпъкне със своите умения и благодарение на него френската армия прави успешна обсада и прогонва британския флот. Следват няколко години на падения и успехи в живота на Наполеон - от арест до главнокомандващ. През 1796 г. се жени за Жозефина - вдовица на граф Александър дьо Боарне.

Идване на власт

През 1799 г. Бонапарт провъзгласява консулски режим. Причината за това е, че докато той е с войската си в Египет, неговите завоевания биват ликвидирани от руско-австрийски войски, а корумпираната по това време Директория не прави нищо по въпроса. Това принуждава Наполеон да се върне и да вземе властта в свои ръце. Няколко години по-късно, през 1804 г. Бонапарт се провъзгласява за френски император.

Главнокомандващият на Френската империя прави редица промени в управлението на страната. Създава т.нар. Наполеонов кодекс (Френски граждански кодекс), за да бъдат ясни всички граждански права.

Реформите, които прави Бонапарт, поставят основите на управлението на много съвременни държави.

Военните походи на Наполеон през периода на Наполеоновите войни са легендарни. Той завладява голяма част от континентална Европа и налага своята воля над множество нации. Неговите най-известни битки включват битката при Аустерлиц, битката при Бородино и битката при Ватерлоо. Наполеон демонстрира необикновен талант за стратегическо мислене и военно ръководство.

След серия от поражения и коалиция от други европейски сили, Наполеон е накаран да се оттегли от властта през 1814 година. Той е изгонен на остров Елба, но скоро се връща и води страшна битка при Ватерлоо. Този път обаче, Наполеон е окончателно победен и изгонен на остров Света Елена, където и умира през 1821 година.

Интересни факти

1.     Установява контрол над Франция, без да изстреля нито един куршум;

2.     Печели над 80% от всички битки, които води;

3.     Продава на САЩ 20% от територията си само за 380 милиона долара;

4.     Написал е роман (макар и да е само 17 страници);

5.     Преобличал се като обикновен чиновник и обикалял френските улици, за да разбере какво е истинското мнение на хората за него;

6.     Мнозина твърдят, че Наполеон е бил глух;

7.     Носел отрова около врата си с цел да се самоубие, ако го заловят;

8.     Причината за смъртта му остава загадка;

9.     Боял се е от котки;

10.     Има монета с лика му - 20 златни франка Наполеон.

Наполеон I Бонапарт си остава една от най-значимите фигури в световната история, чието влияние се усеща и до днес. Той е не само военен стратег и политически лидер, но и реформатор, който променил лицето на Европа завинаги. Безспорно можем да кажем, че Наполеон и неговата политика ще бъдат помнени още дълги години.