На 20 април в гр. Девин се проведе ежегодната акция по почистването на градската част на река Девинска, организирана от Община Девин, Клуб по спорен риболов „Девин“ и „Девин“ ЕАД. Активно участие в инициативата взеха представители на ИАРА Смолян, местното Ловно-рибарско дружество и служители-доброволци на компанията заедно с техните семейства.

Всички 25 малки и големи участници обединиха усилия и само за няколко часа успяха да съберат близо 150 кг. отпадъци и да разчистят падналите клони по брега на река Девинска в участъка от стадион Девин до градската ѝ част.

Иван Станев, мениджър на завода на „Девин“ ЕАД сподели: „Локалните действия, грижата за местните общности и околната среда са съществена част от политиката ни за устойчиво развитие „Извор на промяна“. Много се радвам, че нашите служители се припознават в нея и са съпричастни към опазването на девинската природа“. През април Община Девин организира и инициатива по почистване на града. „В началото на април се включихме и в инициативата на Община Девин по почистване. Нашият екип реновира алеята за отдих – пребоядисахме пейките и кошчетата, събрахме отпадъците и заедно се погрижихме заобикалящата ни среда да е по-чиста и приветлива“, допълни Иван Станев.

„Опазването за реката е приоритет в дейността ни и е част от инициативите ни за съхраняване на родопската природа. Особено важно е, че с тази инициатива даваме пример за подражание на децата и младите хора“, посочи Христо Пейков, председател на местния клуб по спортен риболов.

Ежегодното почистване на река Девинска се осъществява всяка пролет, като тази година е точно навреме за предстоящите квалификации и състезания за новия сезон. Риболовната зона „Хвани и пусни“ в града ще посрещне в почистения участък 44 риболовци от цялата страна за Trout Cup Devin 2024, организиран на 27-28 април. Трасето ще бъде домакин и на Световното първенство по улов на пъстърва с естествена стръв през 2025 година.