Инвестирането в договрен фонд под формата на регулярен план крие някои предимства. Този метод е особено подходящ за хора с малко познания по темата, които търсят дисциплиниран и потенциално доходоносен подход за менажиране на личните финанси и спестявания.

Освен че се възползва от предимствата на цикличното инвестиране като подход, този метод позволява на инвеститорите да се придвижат неусетно към големи инвестиционни цели като ранно пенсиониране или подсигуряване на обучението на вашите деца.

Какво всъщност е инвестиционен план в договорен фонд? Съвсем просто - ежемесечно инвестирате избрана от вас сума в избран от вас фонд за определен период от време.

Защо да изберете този подход? Ето част от предимствата, които получават инвеститорите, които се спират на инвестиционния план като инструмент.

1. Диверсификация

Това е едно от основните предимства на инвестирането през договорен фонд. Чрез инвестиционен план в такъв фонд вие можете да инвестирате с малки суми (от 50 валутни единици, според фонда) във професионално създадено портфолио, включващо множество внимателно селектирани инструменти и сектори.
Ето в какво инвестира например един фонд в акции на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт, който има глобален обхват и Агресивна стратегия.


Структура на портфейла на ЕЛАНА Глобален Фонд Акции към 31 януари 2024 г.

Вижте в какво инвестират всички фондове на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт в ежемесечния бюлетин на дружеството.

2. Редукция на риска

Стратегията за закупуване ежемесечно на активи на фонда, всъщност се опира на добре познатото и любимо на много инвеститори циклично инвестиране. Концепцията е проста, купувате всеки месец, без да се интересувате дали в момента цените са на дъното или на върха. По този начин получавате добра средна цена за вашата инвестиция, като минимизирате риска да влезете в инвестиция в лош момент.


Илюстрация как работи цикличното инвестиране.

3. Финансова дисциплина

Този ефект е добавена стойност, която не е за подценяване. Регулярността на  инвестиционния план ще насърчи дисциплиниран подход, който е от изключителна важност при дългосрочното инвестиране. Автомаризирайки вашите вноски вие без да усетите ще прехвърлите част от проходите си за отложени в бъдещето големи цели. Автоматизацията и разпределянето във времето също обират риска от взимането на спонтанни и емоционални решения, които често са причина за най-големите грешки.

Колкото по-рано придобиете тази финансова дисциплина, толкова по-големи са дългосрочните ползи, заради така наречената сложна доходност, която се натрупва върху миналите резултати.


Каква е разликата ако започнем на 25 и на 35 години.

4. Гъвкавост и удобство

Освен, че при всеки един инвестиционен план в договорен фонд Вие сами може да определяте размера на вноската, така че да не затруднява семейния бюджет, при плановете на ЕЛАНА Фонд Мениджмънт са предвидени и допълнителни инструменти, които да Ви дадат гъвкавост и спокойствие:

-    Всички такси се плащат под формата на встъпителна такса, така че няма такса върху печалбата Ви накрая.
-    Имате възможност за замразяване на плана в период до 1 година, при непредвидени обстоятелства.
-    Няма никакви наказателни такси и може да прекратите плана си по всяко едно време.
-    Следите инвестицията си онлайн и по всяко време имате достъп до средствата, чрез инвестиционен хъб ELANA Online.

5. Потенциал за по-висока доходност от традиционните спестовни продукти

Регулярните вноски чрез план в договорен фонд имат инвестиционен характер и съответно потенциал за доходност между 3,5% и 10% взависимост от рисковия профил на конкретния фонд. В сравнение с традиционните банкови продукти, като например депозитите, този потенциал е значително по-висок, но следва да се отбележи, че по-висок е и поетия риск, тъй като тази доходност е прогнозна и не може да бъде гарантирана, за разлика от депозитите.

Какъв е Вашият толеранс за риск, може да проверите с тази анкета.

Статия от Ралица Григорова, консултант “Инвестиционни продукти” в ЕЛАНА Фонд Мениджмънт.

Ако имате интерес и искате да научите кой план би бил подходящ за вашия профил, може да се свържете с Ралица на:
Имейл: spesti@elana.net
Тел.: +359 2 81 000 64

Предоставената информация е маркетингов материал и не представлява инвестиционна консултация, съвет, инвестиционно проучване или препоръка за инвестиране и не следва да се тълкува като такава. Информацията е валидна към датата на издаване на маркетинговия материал и може да се промени в бъдеще. Информираме настоящите и потенциални инвеститори, че стойността на дяловете на договорния фонд и доходът от тях може да се понижат. Не се гарантират печалби и съществува риск за инвеститорите да не си възстановят пълния размер на инвестираните средства. Инвестициите във взаимни фондове, както и инвестициите на самия фонд, не са гарантирани от гаранционен фонд, създаден от държавата или друг вид гаранция. Постигнатите резултати от минали периоди не предвиждат бъдещата възвръщаемост. Преди вземане на окончателно инвестиционно решение е препоръчително инвеститорите да се запознаят с проспекта и с общия информационен документ на съответния фонд. Документите са достъпни на български език на интернет страницата на УД „ЕЛАНА Фонд Мениджмънт“ (www.elana.net), като при поискване могат да бъдат получени безплатно на хартиен носител в офисите, осигурени от Управляващото дружество за продажба и обратно изкупване на дялове на фондовете, всеки работен ден в рамките на работното им време. Бъдещите резултати подлежат на данъчно облагане, зависещо от личното положение на всеки инвеститор и може да се промени в бъдещи периоди. Резюме на правата на инвеститорите на български език е достъпно тук. Фондовете са активно управлявани без да следват индекс. Инвестирането в дялове на договорен фонд освен ползи носи и определени рискове, като ликвиден, оперативен, лихвен, валутен, политически риск, макроикономически риск, валутен риск, риск от концентрация и др. Пълна информация за рисковете може да бъде открита в проспекта на съответния фонд.