В съвременния свят, наситен с технологични постижения и иновации е важно да знаем как да намираме правилната информация и да вземаме подходящите решения. Това е възможно само, ако познаваме добре спецификите, предимствата и недостатъците на модерните технологии.

За да се справяме успешно с тази задача трябва да се стремим постоянно да се учим и развиваме - както ние, така и нашите деца. Важно е да се подсигурим подходяща среда за малчуганите, които тепърва предстои да се подготвят за предизвикателствата на бъдещето. Разбира се, това не означава само усвояване на технически умения, но и развиване на критично мислене и етични стандарти.

Обърнете внимание на важността не само на този вид образование, но и какви са перспективите за децата!

Обученията по програмиране и дизайн предоставят на децата възможността да бъдат активни творци в дигиталния свят, вместо просто потребители на технологията. Това ги учи как да мислят логично, решават проблеми и развиват креативни умения. Огромна роля за това имат компютърните обучения за малчугани. От изключителна важност за децата е да работят със специалист в сферата, който да им предоставя подходящата информация, по интригуващ и интерактивен начин. Курсовете на IT Step academy се стремят да постигат именно това разнообразие от знания и умения в сферата на модерните технологии.

Кои са ключовите технологии, които едно дете трябва да владее, за да развива своята  компютърна грамотност?

На първо място, разбира се стоят основните компютърни умения - работа с компютър и операционна система. Децата трябва да познават основните принципи, включително включване и изключване на устройството, управление на файлове и папки, основни функции на операционната система и т.н. Друго важно умение е и владеенето на клавиатурата и умението да се пише с правилната позиция на пръстите. Това е основа за ефективна комуникация и работа с компютърни приложения.

Специалистите от IT Step препоръчват приложения като Krita, чрез което децата могат да създават свои собствени проекти и да развиват своята креативност.” Krita е безплатно и отворено софтуерно приложение за цифрово рисуване и графичен дизайн. То предоставя широка гама от функционалности, които го правят популярен избор сред художници, илюстратори, концептуални художници и графични дизайнери.”

“Уменията за създаване на изображения и дизайн са важни за изразяване на креативността на децата и развиване на техните визуални умения”, споделят още те.

Друг тип технологии, които би следвало да се използват от деца, които искат да развиват своята компютърна грамотност са приложенията обвързани с кодиране и роботика. Тук се препоръчва образователната версия на играта Minecraft (Minecraft education edition) и Lego роботиката. Чрез тях децата могат да усвоят базови принципи на кодиране и логическо мислене, а работата с роботи вдъхновява децата да се справят с предизвикателства и да развиват креативността си.

Към какви професии могат да се насочат децата с интереси в сферата на технологиите?

Децата, които усвоят нужните умения по програмиране и дизайн, имат възможността да изградят успешни кариери в сферата на информационните технологии, гейм дизайна, уеб разработката, видео продукцията и много други области. Несъмнено този вид образование им осигурява стабилна и вълнуваща професионална перспектива. Ако и вие все още се чудите кой е най-добрият вариант за гарантиране на успешното бъдеще на вашия малчуган, то разгледайте предстоящите курсове в IT Step. Новите групи започват съвсем скоро!