Снимка: BILLA

Изборът на работодател е едно от най-важните решения в живота. Работната среда, компанията и екипът оказват съществено значение за постигането на професионалните цели и удовлетворението от работата

За своя кариерен път, избора на работно място и ежедневните предизвикателства на ритейл сектора ще научим повече от Васил Стойчев и Владислава Златкова -  управители на два от обектите на BILLA България в София.

Като един от най-големите работодатели в страната, с екип от над 5000 човека, BILLA България инвестира ежедневно в развитието на своите служители, предоставяйки им отлични условия на труд, безплатни обучения и разнообразни възможности за развитие. Поредно доказателство за това е отличието „Топ работодател“ от престижния международен институт Top Employers Institute, което веригата получи в началото на година.

Васил

Как би описал работата си на 5-годишно дете?

Накратко казано - щастливо дете съм! Наистина харесвам работата си. Продължавам да се вълнувам и да изпълнявам процесите, така че да постигам удовлетвореност. В BILLA се чувствам спокоен и сигурен. Научих да се адаптирам и да бъда търпелив (нещо, за което винаги са ме упреквали и близки, и приятели).

Как взе решението да се присъединиш към екипа на BILLA България?

Харесвах предишната си работа, динамиката и темпото, с което се развивах. Но в един момент усетих, че имам нужда от нещо ново. От промяна! Тогава се появи предложението за позицията, която заемам в момента. Спомням си, че не приех веднага. Известно време търсих информация, посещавах различни филиали и като цяло наблюдавах начина на работа. Научих за обучителния център, в който служителите на фирмата получават начално обучение. Това ми показа, че компанията има отношение към служителите си – развива ги и повишава квалификацията им. И така, след това дойде моментът, в който да се присъединя към екипа на BILLA България.  

Разкажи ни за твоя предишен опит в ритейла.

В сферата на търговията с бързооборотни стоки имам близо 13 години стаж. Повечето от тях на ръководна позиция. За това време съм натрупал разнообразни умения, които ми помагат да взимам правилните решения. Убедих се, че умението да създаваш добра работна атмосфера е ключово за постигане на високи екипни резултати.

Кое е най-голямото предизвикателство от работата в бързооборотния сектор и какво те привлича в него?

Като най-голямо предизвикателство отчитам динамиката на работа и казусите за решаване, които са различни всеки ден. Тъкмо тези предизвикателства са и най-мотивиращи в моята работа. Възможността да развивам и обучавам екипа си и да виждам резултатите ежедневно.

Как си почиваш извън работа?

В никакъв случай почивните ми дни не преминават мудно и мързеливо. Точно обратното. Обичайните ми занимания са преходи в планината, фитнес и пътешествия, споделени с приятели. В летния период пътувам често до морето, което ме зарежда и вдъхновява.

Владислава

Как би описала работата си на 5-годишно дете?

Бих описала работата си в магазина като забавна игра, изпълнена с много стратегия, предизвикателства и приключения.

Спомняш ли си първия си работен ден в компанията? Кога беше той?

Разбира се, че помня първия си работен ден в компанията. Беше на 1-ви юни 2010г. Бях много притеснена и уплашена, за мен всичко беше чуждо, но благодарение на топлото посрещане и въвеждане в материята от страна на колегите, денят ми беше изпълнен с положителни емоции и добро настроение.

Какъв е професионалният път, който измина от тогава до сега?
През 2010г. започнах кариерното си развитие в компанията като аранжор-касиер. След две повишения в рамките на същия екип, през 2018 г. приех да поема ролята „ръководител на отдел“ в новооткриващия се тогава магазин в мол Сердика. През 2020 г. получих предложение от ръководството на BILLA България да застана начело на филиала, като управител, което беше един от най-важните моменти в професионалния ми път до момента.

Как успяваш да мотивираш екипа си?

Старая се винаги да мотивирам екипа си с личния си пример и професионален опит. Стремя се да поставям задачи, които позволяват на колегите ми да развиват и надграждат уменията си. И винаги отбелязвам и поощрявам добре свършената работа.

Как си почиваш извън работа?

Свободното си време посвещавам на семейството, приятелите и себе си.