Може да се каже, че търговията буквално преследва момичетата, които представяме по-долу.

Яна Славчева е в 12-и клас, когато става част от практикантската програма на Lidl и работи в магазин на веригата през лятната ваканция. Петра Христова пък е ученик в дуална форма на обучение, когато в 11-и клас също избира Lidl като място, на което да проведе задължителната си 2-годишна практика.

Днес двете момичета отново са в кухнята на ритейл бизнеса, но този път като стажанти, чиято задача е да работят по конкретен бизнес проект.

Когато изкуственият интелект сбърка, тя се намесва

На професионален език проектът ѝ звучи така: „оптимизация на стокова наличност чрез автоматизирани процеси“. В превод – да анализира процесите и системите, които гарантират, че във всеки магазин има достатъчно стока за клиентите. А това означава да следи и дали изкуственият интелект няма да допусне грешка. „В магазините има специална система, която автоматично поръчва нужното количество за определени стокови групи. Тя обаче не е перфектна и понякога прави грешки. Моята задача е да открия причината за тях и да намеря начин това да се подобри“, обяснява Яна. Предишният ѝ опит в Lidl определено ѝ е от помощ, както и една от специалностите, които учи в Американския университет в Благоевград – „Компютърни науки“.

Яна Славчева. Снимка: Lidl

И сякаш за да балансира технологиите, записва и втора, коренно различна специалност – „Литература“. „Любовта ми към четенето започна във втори клас, когато за първи път хванах книга извън задължителния списък за четене през лятото.“, казва Яна. Признава, че изучава литература единствено заради желанието си да знае повече. Компютърните науки обаче са нещото, което иска да превърне в своя професия.

От „Фурната на Lidl“ до касите на самообслужване

Докато Петра кара практиката си в Lidl като част от дуалната ѝ форма на обучение, я обучават на ключовите процеси в магазина – зареждане и подреждане на стока, общуване с клиенти, работа с различни стокови групи. Любимото ѝ обаче е да пече хляб във „Фурната на Lidl“. Постепенно задачите стават по-сложни. През втората година я подготвят за младши зам.-мениджър филиал – работа на каса, с трезор, разпределение на дейностите в екипа, поръчка на стоки и т.н. “Lidl беше първият ми работодател и сега този опит ми е много ценен за проекта, по който работя – да направя анализ на касите на самообслужване“. За целта влиза в нова роля – „Отговорник на зона „Каси на самообслужване“. Наблюдава как клиентите ги използват – къде срещат затруднения, как може да се оптимизира. Така придобива представа за отношението и нагласите им към тях.

Петра Христова. Снимка: Lidl

Именно желанието да работи по актуален проект, който компанията развива, я кара да кандидатства за стажантската програма. А че в Lidl ще ѝ е интересно и динамично, се е убедила от личен опит. „Знаех, че отношението, атмосферата и цялостната организация са винаги на ниво. Три години, след като завърших дуалното обучение, това важи с пълна сила – всички тук работят като една добре смазана машина“, добавя тя.

Графичен дизайн и 9 малки кученца

Между двете няма нищо общо. Освен че имат запазено място в живота на Петра и Яна. Отскоро Петра посещава приюта за кучета в с. Горни Богров и помага за разхождането им. „Те просто имат нужда от малко внимание и игра, което пък е много зареждащо за хората“, казва тя. Има период, в който у дома отглеждат девет малки кученца. Впоследствие й откриват алергия, но любовта ѝ към четириногите определено ще се окаже по-силна. Освен че е доброволец в приюта, всяка вечер вкъщи я посреща и едно малко йорки.

Яна пък се занимава с графичен дизайн. Открива тази своя страст случайно, докато кара курс по „Основи на програмирането“. Докато работи по сайтовете, толкова се старае по дизайна им, че лекторката веднага ѝ предлага да се пробва.  Следват седем курса, два професионални модула и така към компютрите и литературата добавя и диплома за графичен дизайнер.