Снимки: Pixabay

Компаниите, които се занимава с изкупуване на скрап, работят при определени лицензионни условия. Събраните непотребни метални отпадъци после се складират и рециклират на обособени за целта площадки.

Именно справянето с отпадъчните продукти от бита и промишлеността е глобален проблем на съвременното общество. В световен мащаб ежедневно се генерират огромни количества боклуци, които застрашават екосистемите на планетата.

На този етап рециклирането е най-удачният начин за преодоляване на потенциалната опасност от екологична катастрофа. Ползите от преработката на отпадъците са не само екологични, тъй като те имат значение и за световното стопанство.

Влагането на част от металите в ново производство пести ограничените земни ресурси и води до икономии. За да е максимално възможна преработката на отпадъците обаче е важно те да са правилно разделени по вид и основни характеристики, за да се подготвят за процеса на рециклиране.
 
Металните отпадъци или какво е скрап?
 
Отпадъци, които са метални или съдържат метални елементи, се наричат скрап. Подобен отпадък може да е с различен произход - от бита, строителството, промишлените производства и т.н.

Металите са два основни вида - черни и цветни. Разликата между тях е наличието на желязо в тях. Скрап са старите автомобили, електроуреди, елементи от строителството, малки предмети от бита, промишлени мощности и още много други неща с подобни характеристики.

Всички те се изкупуват от лицензирани фирми за съхранение и преработка на черни и цветни метали. Гражданите също могат да посетят пунктовете за скрап, за да предадат своя боклук срещу предварително фиксирано заплащане на определен обем.

Kaк да откриете подходяща фирма за изкупуване на желязо?

Компаниите, специализирани за работа със скрап, имат разписани правила за извършваните дейности с метални отпадъци. Нормите важат и в българското законодателство - в Закона за управление на отпадъците. Компаниите в бранша притежават специализиран транспорт и обучен персонал, за да събират, съхраняват и рециклират металните отпадъци.

Норд Холдинг е на българския пазара от 1995 година насам и в последните повече от 20 години е лидер сред специализираните  фирми, които извършват пълния цикъл от дейности с метални отпадъци. Още за компанията може да научите на фирмената страница на дружеството в интернет.
 
Изгодни ли са цените за скрап, които предлага Норд Холдинг?

Дружеството Норд Холдинг разполага с площадки за метални отпадъци в цялата страна. Там се приемат старите и ненужни електроуреди, превозни средства, машини, елементи, акумулатори и други подобни. Предварително обявената за изкупуване на желязо цена за предадените отпадъци компанията изплаща на бившите им собственици. Изкупните цени са качени и на фирмената й страница.

Например, тон желязо над 4 мм се изкупува за 405 лева. Когато дебелината на елементите е над 10 мм, то желязото се изплаща за  415 лв на тон. В пунктовете на компанията се приема също така смесено желязо, което струва 240 лева за тон. Старите акумулатори се плащат по 1.54 лева за килограм. Фирмата приема още домакински уреди, офис оборудване, елементи или цели машини. Тяхната цена се калкулира за 0.03 лева на килограм.

Пълният и актуален списък на изделията от метал, които се изкупуват, може да бъде видян на уебсайта.
 
Цените, на които работи Норд холдинг, са изключително добри. А и ако притежавате непотребни вещи, от които искате да се отървете, е най-добре да ги предадате за скрап. По този начин те не замърсяват околната среда и паралелно с това старите им собственици печелят от тяхната продажба.
 
Компании като Норд холдинг са лицензирани за подобен тип дейност, както и са задължени да спазват стриктно екологичните законови норми. Рециклирането на вторичните суровини също е част от ангажимента на фирмата. Тя разполага със собствени производствени мощности, където се извършва преработката. Дружеството може да консултира своите бизнес клиенти във връзка с действащата зелената правна норма у нас и на територията на Европейския съюз. Още повече, че българското законодателство е съгласувано с международните спогодби и действащи правила по отношение на отпадъците от всякакъв характер.

Услугите, които предлага компанията, носят реални ползи на нейните клиенти. Норд холдинг е гаранция за сигурност и лоялност на пазара с железа. При необходимост отпадъците може да бъдат транспортирани от фирмата до нейните специализирани площадки в страната.

През годините депата, с които разполага Норд холдинг, стават все повече, което превръща компанията в лидер в бранша. Търговските й обеми се увеличават значително и фирмата е фактор не само във вътрешния, но и в износния пазар на страната.