Снимка: Pixabay/Wokandapix

Да си купиш най-подходящите спортни обувки сред многобройните възможности за избор не е лесно. На пазара има стотици модели както във физическите магазини, така и онлайн.  Винаги може да се направи грешка, а при спортуването това може да доведе и до по-неприятни последици от загубата на пари.

Всяка част от маратонката има специфично предназначение и е проектирана да пасва на крака по определен начин.

Вижте 10 съвета за какво трябва да внимавате преди да се насочите към покупка.

1. Първото основно правило е да купувате от място, за което сте убедени, че ще ви предложат качествена стока. Специалистите съветват това да става в специализирани магазини, независимо дали са физически или онлайн и да избягвате универсалните магазини.

2. Измерете дължината на крака си. Може да си мислите, че знаете размера си, но краката ви се променят с времето и кройката на един модел може да се различава драстично от тази на друг. Ако пазарувате онлайн - пазете кутията и касовия бон, за да можете да ги върнете, ако не отговарят на размера ви.

3. Маратонките - https://obuvki.bg/c/obuvki/marka:under_armour, трябва да се сменят на всеки 500-600 км, в зависимост от марката и модела. Проследявайте датата, на която сте ги закупили и отбелязвайте кога започват да се чувстват износени. Така ще имате и наблюдение дали избраният от вас модел си е заслужавал.

4. Никога не купувайте маратонки само заради външния им вид. Насочете се към това как ви прилягат, усещането за комфорт и функционалността. Модата трябва да ви е последна грижа, защото, ако обувката не ви подхожда, няма значение как изглежда.

5. Една от честите грешки е купуването на по-малки маратонки. Важно е кракът ви да се чувства достатъчно просторно в предната част на стъпалото. Според специалистите трябва да има свободно място около 1,5 см.

6. Пазарувайте вечер. Този съвет може да ви се струва странен, но може да направите грешка, ако го пренебрегнете. Много хората пазаруват сутрин и са убедени, че са си купили перфектния модел. И на другия ден го връщат, защото вечерта са ги усетили малки. Краката ви започват да се подуват сутрин и не спират до около 16 часа. Така че винаги купувайте обувките си вечер.

7. Поинтересувайте се за подметката. Защото тя ще се среща с повърхността. Често се изработва от различни смеси от каучук или пяна, поставени в стратегически зони, за да удължат живота на износване или да подобрят отскока или гъвкавостта. Материали, които осигуряват сцепление и издръжливост, без да добавят излишно тегло или твърдост ще ви дадат желаното ниво на стабилност. Изберете дебелина на подметката и материал, които са подходящи за спорта, който практикувате, и нямат излишно тегло.

8. Много компании за обувки за бягане разделят обувките си на две основни категории: неутрални и стабилни. Неутралната обувка няма да повлияе на нормалната ви походка, но ще ви осигури допълнителна опора и възглавница, за да предпазите краката си от земята. Стабилните имат по-плътна пяна по свода на стъпалото. Те могат също така да имат по-твърда пета, което намалява движението на крака настрани. Експертите препоръчват да започнете с неутрални и да преминете към стабилни, само ако чувствате, че искате повече опора.

9. Комфортът е субективен. Все пак има някои общи насоки, които можете да използвате, за да сте сигурни, че обувките ви пасват правилно. Бъдете гъвкави по отношение на размера - общият съвет при маратонките за бягане или футболни обувки - https://obuvki.bg/c/sport/muzhki/futbol, е да купите половин или дори цял размер по-голям от размера на ежедневните ви обувки. Так ще сте предвидили подуването на краката си, докато бягате.

10. Внимавайте с връзките при проба. Връзките, които са твърде стегнати или твърде разхлабени - на правилните или неправилните места, могат значително да повлияят на усещането. Обърнете внимание на материала, от който са направени, както и на тяхната форма и общо усещане. Те трябва да се завързват здраво, без да се изплъзват.

При интензивен спорт ползвайте повече от един чифт маратонки. Носенето на една и съща обувка за всяко бягане може да повлияе на механиката. Ако бягате в последователни дни, можете също да оставите един чифт да „почива“, докато бягате с другия. Тази стратегия е полезна и когато основният ви чифт се намокри по време на бягане и има нужда от време, за да изсъхне.