Снимка: Pexels.com

Реалният живот често е по-комплексен от този в книгите. Затова насреща идват любовните романи, които успяват да докоснат както съзнанието, така и душата ни. В подготвения от нас списък ще ви изброим романите, които трудно ще оставите. Сред тях има и по нещо за онези, които смятат, че нищо не е същото след първата любов.

Пътешественикът във времето и неговата жена, Одри Нифнегър

Трогваща и нетрадиционна любовна история, която се противопоставя на времето. Хенри е библиотекар и страда от рядко генетично разстройство, което го кара неволно да пътува във времето. С Клеър, съпругата му, се стремят да водят нормален начин на живот, което е много трудно.

Въпреки това пътуванията на Хенри в миналото и бъдещето, които създават непредсказуеми и понякога комични ситуации, са все пак и предизвикателни. Романът ни приканва да се замислим за издръжливостта на любовта и течението на времето.

Никога повече, Колийн Хувър

Колийн Хувър е най-препоръчваният автор на Tik Tok и Breaking the Circle, като прекара над 100 седмици в списъците на бестселърите. В страниците на “Никога повече”, тя разказва историята на Лили и нейните трудности. Идиличната ѝ връзка с великолепен неврохирург на име Райл Кинкейд изглежда твърде хубава, за да е истина.

Когато Атлас, първата ѝ любов, внезапно се появява отново и Райл започва да показва истинското си лице, всичко, което Лили е изградила с него, е застрашено. История, вдъхновена от личния живот на авторката и токсичните ѝ връзка. Тя смесва миналото с настоящето, което няма как да не ви развълнува.  

Испанска любовна измама, Елена Армас

Четири седмици не са много време, за да намерите човек, готов да ви придружи на сватбата на сестра ви. Особено, когато тя е от другата страна на океана. Да не говорим, че трябва да се преструва, че ви обича.

Да, звучи смешно, но нещата стават още по-неочаквани, когато Арън Блекфорд, колегата, който Каталина не понася, предлага да го направи.  Тя обаче е толкова отчаяна, че трябва да прецени кое е по-лошо: да се примири със самодоволното му излъчване и ледените му очи или да признае на семейството си, че е излъгала.

Любов по време на холера, Габриел Гарсия Маркес

Маркес проследява една непоследователна и забранена любовна история. Тя преминава през романа по хиляди начини: щастлива, меланхолична, обогатяваща и винаги изненадваща. Такава е любовта между Фермина Даса и Флорентино Ариса.

Но какво се случва, когато любовта на живота ти се омъжи за друг? Фермина Даса е млада жена, за която приоритет е да се изкачи по социалната стълбица, а Флорентино не може да ѝ даде това. Д-р Хувенал Урбино обаче работи за справянето с холерата в своя град и е най-желаният ерген.

Бракът между Хувенал и Фермина продължава 50 години. Дали Флорентино е дочакал любовта си през всички тези години? Ще има ли шанс младежката им любов?

Като гореща вода за шоколад, Лаура Ескивел

Тита от малка е научила, че съставките на щастието не са винаги под ръка. Друго, с което е наясно е, че не съставките са най-важното за да приготви добро ястие, а цялата любов, която влага. Всичко това е научила в кухнята на Нача.

Тита е лишена от много привилегии още от раждането си. По-късно в живота си разбира, че нейните ястия са не само превъзходни. Те имат способността да заразяват с нейната, тъга, радост, страст или болка.  

Друговремец, Диана Габалдон

Първата част от сагата Друговремец е романът, който дава началото на световния успех на Диана Габалдон. Върху него е базиран и известния сериал със същото име. Това е различна любовна история, в която случайните срещи и играта на времето се събират в интригуващ край.

Точно след Втората световна война млада двойка се събира, за да прекара ваканцията си в Шотландия. Вървейки сама по красива поляна, Клер се приближава до старинен кръг от камъни и изпада в странен транс. Когато идва на себе си, тя установява, че съвременният свят е изчезнал и сега я заобикаля Шотландия от 1734 г.

Сватбената рокля, Даниел Стийл

Този роман на най-четения автор в света, с 900 милиона продадени копия, е емоционалната история на едно семейство и една много специална рокля. Тя се наследява от майки на дъщери през годините, изпълнени с щастие, успехи, загуба и трагедия.

Действието се развива през двадесетте години на миналия век. Сюжетът започва да се разплита покрай семейство Деверо - най-известното в Сан Франциско. Дъщеря им Елинор и сватбата ѝ с млад банкер се превръща в едно от най-важните светски събития на годината. Нейната рокля е изящна и дантелена, украсена с перли и е дело на парижки модни дизайнери.

Животът на Елинор и банкерът Александър се променя завинаги, когато малко след сватбата, Уолстрийт се срива.