Снимка: Pixabay

Годините, в които светът се бореше с пандемията, накараха мнозина, включително и в България, да използват времето у дома за усъвършенстване на умения, за търсене на по-гъвкава работа или за пълна смяна на попрището. Тази тенденция беше подкрепена и от факта, че все повече хора намират IT индустрията и графичния дизайн за привлекателни, предвид високите възнаграждения, социалните придобивки и възможността за работа по вълнуващи иновативни проекти.

Същевременно от години Източна Европа, и в частност България, се споменава от технологичния бизнес по света като място, пълно с таланти. Ето защо не е случайно, че технологичната индустрия в страната не спира да се развива, въпреки настъпващите макроикономически предизвикателства.

Това показват и последните данни от традиционния доклад БАСКОМ Барометър на Българската асоциация на софтуерните компании (БАСКОМ). Според тях ръстът на приходите на софтуерния сектор в България за 2022 г. е близо 26%, като сумата достига 7,34 млрд. лева. За последното десетилетие секторът е увеличил повече от шест пъти своите оперативни приходи, а през 2021 г. бизнесът нарасна с 1,22 млрд. лева спрямо предходната 2020 г.

Този ръст се дължи и на факта, че през последните 10 години все повече международни компании навлизат на българския пазар именно в търсене на таланти. Това превърна битката за кадри в особено ожесточена и доведе до ръст на средната заплата в IT сектора у нас до средно ниво от 5411 лева по данни на проведено през октомври проучване на Noble Hire.

През 2022 г. броят на IT специалистите в страната е надхвърлил 101 хил. души по данни на N-ix, а работната сила в сектора е съставена предимно от млади хора до 35-годишна възраст със среден опит в сектора между 3 и 5 години. Един от най-големите плюсове на българския пазар е, че близо половината заети в сектора са жени, което помага на компаниите да изпълняват целите си, свързани с равенство между половете. Според европейската статистическа агенция Евростат България е на първо място в Европа по брой на дамите в технологичния бранш.

Сред съществените предимства на българския пазар са някогашните му традиции в инженерните науки и доброто образование в сферата. То е допълнено от няколко вече утвърдени академии за IT кадри, благодарение на които компаниите успяват да намерят достатъчно подготвени кадри в конкретните ниши, в които оперират.

От ключово значение за служителите в технологичната индустрия остава силният фокус на IT компаниите върху хората, подкрепен не само от достатъчно добри възнаграждения и социални придобивки, но и от добре развита фирмена култура, корпоративна социална отговорност и работата по иновативни проекти.

А темпът на набиране на кадри в индустрията не търпи съществено забавяне въпреки множеството предизвикателства през последните години – от Covid-19 до войната в Украйна и ускоряващата се инфлация.

Шведската компания Evolution Engineering Bulgaria (EEB), която стъпи у нас през 2020 г., вече е привлякла над 200 служители например. Софийският RED TIGER TEAM е един от най-успешните b2b разработчици с награждавани заглавия в световен мащаб, залагащ на проекти, свързани с модерните технологии в гейминг индустрията, и показващ апетит към разширяване на екипа си.

Фокусирана върху привличането на софтуерни разработчици, графични артисти, QA експерти и други, компанията иска през 2023 г. да увеличи работната си сила с още 70 души.

Като свое основно конкурентно предимство като работодател в бранша RED TIGER TEAM посочва добре смазаните екипи, които работят по награждавани по целия свят игри. Не на последно място стои и фактът, че индустрията се доказва като устойчива на кризи, така че може да предложи стабилност на служителите.

Evolution стои зад над 500 игри и има инженерни центрове в няколко европейски града, в това число Амстердам, Лисабон, Рига, Варшава, Стокхолм и Талин.

Неслучайно EEB се насочва към набирането на служители в България. Българските IT специалисти от години се славят с добрата си експертиза и развитите си умения. В класацията на SkillValue те са позиционирани на 12-о място в света по ниво на професионални умения в технологичния бранш.

Сред проектите, които Evolution Engineering Bulgaria и RED TIGER TEAM разработват у нас, са „Diamond Royale”, „Majestic Mysteries”, „Great Gold”, „Gods of Troy” и много други.

Благодарение на големия си брой таланти, качествено образование и възможности за развитие, България остава апетитен пазар за технологични компании като EEB. А това е особено добра новина за IT кадрите.