Снимка: MasterTux от Pixabay
fallback

Ваксините носят безспорно и научнообосновано значение за общественото здраве. Ваксинационните програми с подход към ваксиниране през целия живот пък гарантират допълнителни позитиви за населението и държавите, които прилагат съответния модел. Основните ползите, които този ваксинационен подход носи, са:

-     Адекватна защита през целия живот от предотвратими заблявания;

-     Здравословен живот и стареене на населението;

-     Устойчивост на здравните системи.

Още един особено важен фактор, произлизащ от имунизацията през целия живот на пациента, е ефективната превенция на някои видове ракови заболявания. Сред най-важните ваксино-предотвратими заболявания, свързани с рака са: HPV-свързаните ракови заболявния, като рак на ануса и рак на маточната шийка, както и някои ракове на глава и шия, включително на устата;  вирусният хепатит В и хепатит С, които могат да предизвикат рак на черния дроб; хеликобактерия пилори, която може да предизвика рак на стомаха. Ваксините са най-ефективният, а понякога и единствен  начин за превенция на някои от гореизброените инфекции, каквито са HPV-предизвиканите ракови заболявания при мъже и жени.

Въпреки доказаните ползи от имунизациите, експерти алармират, че е налице осезаема липса на инвестиции за превенция на заболявания. Наблюдават се и съществени разлики в разходите за здравеопазване в източно- и западноевропейските държави. Германия има най-високият здравен бюджет в ЕС (11,5% от БВП), съответно най-високо ниво на бюджет за ваксинация. От другата страна са Естония и Полша, които са похарчили по-малко от 5 евро на глава от населението за имунизация през 2015 г., сравнено с Исландия, Германия и Швеция, които са похарчили по над 20 евро.

Неотдавна Сибилиа Куилиси, експерт от Vaccines Europe, отправи важно послание към целия Европейски съюз, което гласи: „Днес под 0,5% от здравния ви бюджет е отделен за имунизации. В него се включват инфраструктура, образование, кампании, снабдяване с ваксини. Това със сигруност не е достатъчно, имайки предвид че над 20 инфекциозни заболявания могат да бъдат предотвратени с помощта на ваксинацията. Стабилното финансиране на ваксинацията е неминуемо, ако целта са устойчивите и ефективни имунизационни програми.“

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

33

Анонимен

преди 1 година

Под заглавието на статията пише: Спонсорирано съдържание. Това обяснява всичко.

32

Анонимен

преди 1 година

А идвало ли ти е наум, че образованите хора, които владеят чужди езици могат да намират информация от повече източници, освен от руския ФБ? Че могат да четат, анализират и съпоставят информация от цял свят? Че знаят повече от зомбирания антиваксър за ваксините! Ама къде ти! Какво разбира *** от кладенчева вода!

31

Анонимен

преди 1 година

Преди ваксините и антибиотиците, хората рядко са доживявали до 40 години.

fallback