За мнозина чистенето с прахосмукачка е равносилно на домашно фитнес преживяване, свързано с много усилия, препъване в кабели, вдишване на големи дози прах и усещане за зле прекарано време. В действителност, чистенето може да не е толкова неприятна задача, когато разполагате с необходимите за целта уреди. Технологиите в областта на прахосмукачките вече достигат ново ниво и правят този ритуал по почистване на дома много по-приятен, лесен и бърз.

С какво, обаче, не свързваме почистването с прахосмукачка вкъщи?

Лекота

Ако някога прекарвахме време в откровена борба с прахосмукачката, която тежеше и беше трудна за придвижване от стая в стая, днес ситуацията е много по-различна. Пример за това са прахосмукачките Bespoke Jet на Samsung, които тежат едва 2,5 кг, значително по-малко от конвенционалните уреди от този тип. С времето дизайнът на тези домашни устройства се измени, така че те станаха лесни за използване, без да изискват допълнителни усилия от нас.

Олекотеният корпус на Bespoke Jet предполага и по-лесно отстраняване на паяжини и почистване на завесите от натрупания прах. Идеята е без много усилия да достигаме до по-недостъпните части на дома, които често занемаряваме, защото не можем да почистим лесно.

Същевременно усъвършенстваният дигиталeн инвенторен двигател е подходящ за почистване на всякакви подови настилки, благодарение на всмукателната си мощност до 210W. Ако имате килими у дома, почистването им трябва да се случва поне два пъти седмично, за да си гарантирате, че хигиената им е изрядна. Със старите тромави прахосмукачки това би било истинско предизвикателство. Bespoke Jet разполага с мека ролка на четката Jet Dual Brush, която помага за събирането на едри прахови частици от твърди подови настилки. При почистването на килимите в сила влизат найлоновите и гумени влакна, чиято скорост на въртене е 400 оборота в минута.

Бързина

Фактът, че прахосмукачката е лека, гарантира, че бързо ще приключите с почистването вкъщи и ще можете да се отдадете на любими занимания.  Телескопичната тръба на Bespoke Jet може да се регулира на три степени за максимален комфорт. Има и допълнителни аксесоари като накрайник за домашни любимци (според модела, който изберете) и накрайник за процепи, които също допринасят за по-бързото чистене. Те пристигат със собствена поставка, така че да са под ръка и да не заемат излишно място вкъщи.

Липса на препятствия

Спомняте ли си всички онези пъти, в които сте се препъвали в кабела на прахосмукачката или с него сте събаряли част от декорацията вкъщи? Със сигурност това не са сред любимите ви спомени. С Bespoke Jet Samsung е решила тези проблеми, предлагайки безжични прахосмукачки, при които няма преплитане на кабели и ненужни препятствия.

При безжичните прахосмукачки възниква въпросът с падането на батерията по средата на чистенето, което би означавало допълнително чакане за зареждане и повторно отделяне на време за хигиената у дома. Батерията на Bespoke Jet обаче е с капацитет 2500 mAh и поддържа режим на всмукване до един час.

Освен това не е нужно да придвижвате голямото и тромаво основно тяло на прахосмукачката. Докинг станцията, наречена All-in-One Clean Station, е отделена и може да бъде позиционирана там, където ще ви е най-удобно вкъщи.

Обичайно една от най-неприятните задачи след края на почистването на дома е почистването на самата прахосмукачка. В случая докинг станцията, която също така зарежда прахосмукачката, може автоматично да изпразва своя контейнер за боклук. Това спестява множеството фини прахови частици, които попадат отново във въздуха и се връщат обратно в стаите.

Говорейки за прах, Bespoke Jet има 5-степенна многослойна система за филтриране, която освобождава чист въздух, докато улавя 99,9% от праха у дома и намалява алергените. У нас Bespoke Jet се предлага в три модела, чиито функции се припокриват или допълват, но една от тях - Samsung Bespoke Jet VS20A95973B/GE, включва и технология за мокро почистване.

Дизайн

Възприятието за прахосмукачката постепенно се променя с годините. Тя вече не е уред, който искаме да скрием в килера в мига, в който приключим да го ползваме, защото не пасва добре на интериора. Тя се превръща в неделима част от него, каквато е и Bespoke концепцията на Samsung. Южнокорейският технологичен гигант вижда в уредите за дома възможност за персонализация и допълване на цялостното усещане за пространството, в което живеем.

Зад Samsung Bespoke стои идеята, че всеки може да избере цветовете на прахосмукачката или другите уреди вкъщи, така че да отговарят напълно на конкретните нужди и вкусове в домакинството.

Дизайнът на Bespoke Jet е свързан и с идеята за модуларност – залагане на гъвкави комбинации, които се адаптират към динамичния ни начин на живот. Главата на четката на прахосмукачката например може да се върти на 180 градуса и лесно да променя посоката си, за да ни улесни, а барабанът може да се откачи само с едно щракване.

Хигиена на самата прахосмукачка

Доскоро прахосмукачките сами по себе си не бяха смятани за уреди, които блестят от чистота, именно заради функцията им да събират прах от повърхностите вкъщи. Но Samsung вижда все по-голямата необходимост да търсим решения на тези проблеми, предвид все по-замърсените градове, в които живеем.

Така, освен че докинг станцията на Bespoke Jet може да се изпразва от събрания боклук сама, това е уред, който лесно може да бъде държан чист. Както отделните части на устройството, така и филтрите му, могат да бъдат почиствани, за да си гарантирате максимална хигиена вкъщи. Контейнерът, чиято вместимост е 0,5 литра, както и мултициклонната система, могат да се мият изцяло.

Вече можем да кажем, че прахосмукачките не са това, което бяха в миналото. Вече не се налага да се примиряваме с тромави и трудни за използване уреди за дома, които имат съмнителна хигиена. Изборът на прахосмукачка вече не е толкова труден, защото има компании, които мислят за всички неща, които са важни за потребителите, когато става дума за хигиената вкъщи.