Да имаш възможността да използваш пълноценно глобалната мрежа само с няколко натискания на екрана на компактно устройство, и то в почти всяко по-голямо населено място или курорт – това звучеше утопично не през XX век, а даже преди 10-15 години. И тогава имаше интернет, но традиционно го свързвахме или с кабели и големи настолни компютри, или с ограничените възможности на тогавашните мобилни мрежи… и почти неограничено високите цени за мегабайт трафик.

Бъдещето е днес и то е мобилно. Заради непрекъснатата връзка с близките хора, пръснати по света. Заради променените ни мултимедийни навици. Заради работата и ученето далеч от традиционните офиси и класни стаи. Заради това, че просто всяка нова технология носи в себе си удобство.

За активните интернет потребители е от особена важност връзката да бъде без компромиси. В наши дни вече приемаме за даденост скорости, които изглеждаха немислими без кабел, а благодарение на мобилните мрежи от петото поколение вече говорим за гигабитови стойности.

За да сърфират възможно най-много хора с по-високо качество, А1 България удължава свободния достъп до своята 5G ULTRA мрежа за всички абонати на гласова услуга от компанията.

Гигабитови скорости за всички

Всички частни и бизнес клиенти на компанията ще могат да сърфират без ограничения на максимална скорост до 31 декември, единственото условие е да разполагат с 5G съвместимо устройство и абонаментен план за гласова услуга. Това е поредната стъпка на А1 в полза на клиентите на компанията, с която телекомът желае да акцентира върху качеството и възможностите на мрежата си от пето поколение – 5G ULTRA. Компанията за втори път прави мрежата си достъпна за всички свои клиенти, независимо от тарифния абонаментен план.

Това всъщност е втора стъпка в кампания, която вече получи силно позитивна обратна връзка от потребителите. В началото на месец юни А1 отвори своята 5G ULTRA мрежа за достъп от всички покриващи горните изисквания клиенти, като първоначално това трябваше да продължи до края на септември. През този период компанията отчита двоен ръст на потребителите на 5G ULTRA, а 5G трафикът е нараснал дори с повече.

Сега, с удължаването на периода за свободен достъп, потребителите ще могат да станат свидетели на развитието на 5G ULTRA. Тестовете показват скорости, достигащи до над 1500 Mbps при изтегляне на информация.

Предимства на 5G ULTRA

Тази поредна стъпка в полза на потребителите от А1 не е изненада, защото мрежите от пето поколение са бъдещето и ще бъдат фактор в телекомуникациите в следващите години. А1 инвестира постоянно в развитието на мрежата и 5G ULTRA вече е налична в почти всички населени места с над 3000 човека население и основните курорти в страната.

Това ще даде възможност на потребителите да сърфират с бързи скорости. Например, ще могат да гледат видеа и филми с кристално качество, без забавяне, видеоконферентните разговори и стриймингите също ще могат да са без закъснения или размазана картина – възможностите са огромни.

Освен наличната мрежа, друга важна предпоставка за достъп до 5G ULTRA е потребителите да разполагат със съвместим с мрежата смартфон. На пазара вече има богат избор от смартфони с 5G възможности. А1 също предлага богато портфолио, като потребителите могат да избират модели от всеки ценови клас.