fallback

Бързите темпове на технологично развитие засягат всяка една индустрия в днешно време и секторът на недвижими имоти не прави изключение. С възникването на глобална пандемия, процесът по дигитализация в сферата се ускори допълнително, за да отговори на промяната на потребителските нагласи и очакванията на клиентите.

Днес покупката и продажбата на имот се случват по-лесно от всякога и често нашият мечтан нов дом е само на няколко клика разстояние.

Онлайн платформи за покупка и продажба на имоти

Статистиките сочат, че над 90% от купувачите използват дигитални платформи при търсенето на имот, който да закупят. Основната причина: цялата необходимата информация е налична онлайн – подробно описание, снимки, възможност за осъществяване на контакт с брокера или продавача и организиране на оглед.

Друго голямо удобство, което предлагат сайтовете за недвижими имоти , е опцията за филтриране според желанията на клиента – не само спрямо града, квартала и квадратурата на жилището, но и спрямо инфраструктурата на локацията, наличието на детски градини, училища, лечебни заведения и магазини в близост до имота.

Виртуални огледи

Основна стъпка в процеса на покупка на собствено жилище са именно огледите на избрани имоти, привлекли вниманието на потенциалните купувачи.

Непрекъснато развиващата се технологична сфера даде своето отражение и върху тях, поставяйки началото на виртуалните огледи, които бързо се превърнаха в ценен инструмент, спестяващ време както на купувачите, така и на брокерите и продавачите.

Интерактивният начин за представяне на жилището, чрез 360-градусова обиколка, дава възможност на клиентите да оценят имота, без да се налага да присъстват физически в него.

И въпреки че виртуалните огледи не са достатъчни за взимането на финално решение, безспорно съкращават времето и разходите за посещение на множество имоти, част от които могат да бъдат елиминирани предварително от списъка с потенциални покупки.

Финансиране

За по-голямата част от бъдещите новодомци най-голямо значение при покупката на жилище има финансирането. Често купувачите разчитат на жилищни и ипотечни кредити, за да заживеят в собствен дом.

Единните онлайн услуги, които обединяват намирането, избирането и закупуването на даден имот, подобряват значително клиентското изживяване и съкращават процеса по покупка.

Иновация на българския пазар в тази сфера е сайтът за имоти и ипотечни кредити на Банка ДСК – dskhome.bg.

В портала потребителите могат да открият не само оферти за имоти, но и да филтрират търсенето си спрямо възможностите за вноска по кредит, а след като изберат своя нов дом – да разгледат опциите за финансиране и да запазят час за консултация с експерт, преди да пристъпят към финализиране на покупката.

Друго улеснение за бъдещите купувачи е възможността за оценка на пазара на всяко жилище, която дава информация за броя на предлаганите аналогични имоти, за движенията в цената в рамките на година, както и за бъдещата доходност при отдаването му под наем.

Потребителите на платформата могат да определят и индивидуални параметри по кредита, като размер, лихвен процент, срок на издължаване, падежна дата, дължими такси и застраховка, и да получат онлайн ипотечен сертификат, както и да преминат дистанционно през процеса на кандидатстване.

Бъдещето на пазара на недвижими имоти

Безспорно, технологиите ще стават все по-важни за сектора на недвижими имоти и дигиталната трансформация ще продължи да дава своето отражение върху всеки един от процесите – от намирането на имот, през необходимата документацията и финансирането му, до осъществяването на покупка.

Едно нещо е сигурно – възникналите технологични решения, иновативни продукти и услуги ще имат една обща цел – да подобрят клиентското изживяване и да улеснят максимално потенциалните купувачи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback