Попадали ли сте някога в ситуацията да обяснявате на по-възрастни близки какво е смартфон и как се работи с него? Вероятно – да, може би дори сте се ядосвали, че някои от термините са останали неразбрани от тях. Това всъщност е нормално – хората, които срещат дигиталните технологии в по-късна възраст, имат нужда от точна информация, за да имат полза от наученото.

Това не е лесно даже за младите, които сякаш са родени със смартфон в ръцете – просто развитието е толкова динамично, че със сигурност няма човек, който да знае наизуст актуалните функционалности и особености на всички онлайн платформи и устройства, с които достигаме до тях.

Това значи ли, че дигиталният век е отворил бездна между млади и стари и че трябва да се примирим? Не, разбира се! Именно технологиите отварят огромен и прекрасен прозорец към света и най-близките ни хора заслужават да имат равноправен достъп до него. Точно заради желанието на нашите близки и родители да се учат и развиват през целия живот A1 стана компанията, която първа в България организира програмата за преодоляване на „цифровото разделение“ между поколенията - „Интернет за всички 55+“.

Какво представлява?

Целта на инициативата е да подобри технологичната грамотност на хората в България, като безплатно даде нужните знания по отношение на използването на интернет и  работата с различни приложения на мобилни телефони или таблети на хората над 55 години. Още от първото издание през 2019 г. „Интернет за всички 55+“ се осъществява в партньорство с Асоциация „Съвременни читалища“, които тази година гарантират безпроблемното ѝ провеждане в близо 40 населени места у нас. Това се случва благодарение на локалните координатори във всяко читалище.

Най-хубавата част е, че програмата е достъпна за всички желаещи възрастни хора. Обученията са безплатни и няма нужда от предварително записване. Всеки, който иска да придобие увереност за работа с новите устройства, може да просто отиде в най-близкото читалище от програмата, да изгледа видеата и да реши теста за проверка на знанията накрая. Всеки успешно преминал теста ще се сдобие със сертификат, който би могъл да му е полезен за доказване на знанията, и освен това ще участва в томбола за атрактивни награди след края на кампанията.

Участието в програмата ще даде на хората над 55 години основните необходими знания за работа с дигиталните платформи и ще отговори на най-честите им въпроси. Ако имате роднини или познати, които се чудят как да направят основни настройки на телефона – като смяна на тапет, например, сваляне на някое приложение и използването му по предназначение или просто им трябват насоки за търсене на информация в интернет, то препоръчайте им безплатната програма на А1.

Като част от обучението, желаещите да знаят повече за света на технологиите ще научат също и как могат да си създадат сами профил в социална мрежа или чат платформа, която техен познат вече използва, а с това да могат да си комуникират и с вас или други техни близки. 12-те видеа покриват и все по-актуалните нужди от онлайн пазаруване, използване на карти за навигация и много, много други теми, които са част от дигиталното ежедневие на повечето хора днес.

Къде са обученията?

Настоящото издание на „Интернет за всички 55+“ се провежда в 12 града и 23 села: Варна, Пловдив, Бургас, Провадия, Белене, Радомир, Кърджали, Перущица, Девня, Свиленград, Дряново и Баня, както и селата Добрина, Крушаре, Бенковски, Искрец, Радилово, Попинци, Макреш, Туркинча, Стремци, Величково, Асеново, Беляново, Долна Студена, Йоаким Груево, Джулюница, Ветрино, Смилян, Гара Бов, Синитово, Кошава, Ценово, Нов Град и Караманово. Програмата продължава до 10 ноември 2022 година, а конкретните читалища и видеата от поредицата можете да откриете на: https://www.a1.bg/net-for-all.

Знаем колко е важно да поддържаме връзка и с по-възрастните си близки и те да са в крак с дигиталните възможности днес, но също така и сме наясно колко много притеснения и трудности срещат при използването на смарт устройствата. Затова програмата на А1 е чудесна възможност за всеки, който иска да научи повече за технологиите, да се включи безплатно в нея от читалище по избор, което е част от настоящото издание на инициативата, и да си тръгне с нови дигитални умения, а защо не и с подарък.

Инициативата е част от дългогодишните усилия на А1 в сферата на корпоративна социална отговорност и ESG (абревиатурата включва измерителите на въздействието на бизнеса в екологичен (Environment) и социален (Social) аспект и оценява етичното управление (Governance) на компанията към заинтересованите страни – клиенти, доставчици и партньори).