fallback

"Фокусът на Focal Point Energy (FPE) в България е да диверсифицира енергийния пазар. Както знаем има една конкретна компания в стратата, която владее целия пазар и ще е хубаво да се диверсифицира и да има още един доставчик. Друг конкретен проект, които компанията ще развива в България, е свързан с производството на биодизел", заяви Винс Тровато, изпълнителен директор на FPE, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той бе в България по повод създаването на новата българо-американска компания InsaOil Inc, в която дяловете са по равно разпределени между FPE и утвърдената на българския пазар петролна компания ИнсаОйл. FPE се спира на Инса Ойл за свой партньор в региона след сериозно проучване на енергийните компании в България.

Експертът подчерта, че InsaOil Inc не си поставя конкретни срокове. "Доста държави имат големи политически проблеми, както и енергийни, недостиг. В България няма, но нашата цел е да работим бързо, за да се избегнат подобни проблеми", подчерта Тровато.

Той подчерта, че в световен мащаб, когато една държава разчита само на един източник на енергия, има огромни проблеми.

"Затова се плаща и политическа цена. Затова ние се надяваме да си партнираме с България, за да се постигне енергийна независимост", подчерта гостът на Bloomberg TV Bulgaria.

"Именно с тази енергийна независимост идва и политическата независимост, развиват се пазари. Докато бях в министерството на енергетиката в САЩ аз се занимавах именно с това да помагам на различни държави чрез използване на местни ресурси да успяват да вървят към енергийна независимост".

За бъдещето на държавите на Балканите по отношение на енергийната независимост събеседникът каза, че България и регионът имат множество възможности и ако те се комбинират с нови технологични решения, могат да се постигнат много добри резултати.

Какво още каза Винс Тровато вижте в следващото видео

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback