Няма какво да се лъжем - кухнята е сърцето на един дом. Мястото, което в най-голяма степен отразява нашия вкус, където тенденциите се преплитат с личните ни желания и нужди.

Тезата, че е помещение за готвене и миене на посуда отдавна е в кошчето. Днес кухнята е място за релакс, където семейството може да се събере заедно след края на работния ден, заедно да приготви вкусна храна, една прелюдия към всекидневната.

Затова през последните години се забелязва тенденцията да се влагат все повече средства, за да я превърнем уютно място, където се съчетават традиции и иновации.

На пазара се предлагат хиляди модели кухнеско обзавеждане като изборът е безкраен както по отношение на материалите, така и цветово.

Когато става въпрос за обзавеждане, едно от първите неща, които трябва да направим, е да определим своя бюджет. За разлика от другите помещения в дома ни, обзавеждането на кухнята е с една идея по-трудно и артистично. То зависи от големината в дома ни, разположението и най-вече желанието ни.

Първият вариант е да заложим на стандартните кухни. Тук трябва много точно да знаем размерите, защото няма възможност за промяна. Ако сме творческа личност, добър вариант са модулните кухни, които ни дават възможност сами да проектираме пространството.

Най-често обаче стигаме до варианта да направим кухнята си по проект. Това е и най-добрият подход, тъй като тук вече се намесват и специалистите, ще имаме визуален проект, който спокойно може да бъде променян, докато не се стигне до желаният вариант.

В "Мебели Виденов" ще ви осигурят лична консултация, проектантите ще ви помогнат в избора на материали и цветове, след което ще ви създадат и 3D модел на кухнята и ще го изпълнят в детайли. А можете да се възползвате и от намаленията!

Какви са тенденциите при обзавеждането?

През 2022 година се залага както на комбиниране на материалите, така и цветово. Дори дизайнерите препоръчват да бъдем по-смели и да експериментираме с повече и по-ярки цветове.

И тази година ще бъде актуален изчистения дизайн и по-малко шкафове. Горните шкафове дори могат да бъдат елиминирани за сметка на отваряне на повече визуално пространство. Друг вариант е да заложите на открити рафтове или остъклени шкафове, които да бъдат освен функционални и допълнителен акцент.

Много важно за всяка кухня е нейната функционалност. Забравете за микровълнова на плота. Тенденциите са в умните решения всички уреди да бъдат "скрити", линията да е изчистена.

Ако разполагате с достатъчно място, все така актуален си остава и допълнителния "остров". С него се постига допълнителна оптимизация на пространството. Той може да се използва за работен плот, да се вградят шкафове, които сме "спестили", дори е удачно да се използва и като място за хранене.

Екологията навлиза и в това помещение на нашия дом. Все по-често използваните материали са дърво, камък и висококачествена керамика. А аксесоари от импрегнирана дървесина и бамбук допълнително ще сложат "еко печат".

Цветовете

Изборът на цвят е свързан най-вече с нашето усещане за стил. Ако все пак държите на тенденциите, тази година цвят номер едно е зеленото, както и всичките му нюанси. То се съчетава чудесно с тъмносиньо, сиво, както и други тъмни тонове. В тренда си остава и бялото. Съветът на дизайнерите е да съчетаете поне два цвята.