Eдна от най-старите изби в Южна България „Вила Ямбол“ спечели 10 медала на един от най-престижните американски винени конкурси - Los Angeles International Wine Competition. Три от отличията са златни – за Kabile Шардоне, Kabile Шардоне и Совиньон Блан и розе Kabile, и трите от актуалната реколта 2021.

„Много сме щастливи, че спечелихме златните медали именно с бели и розе вина Kabile, защото в последните години повечето успехи на България във винопроизводството се свързваха с червените. Нещо повече - винените експерти в Калифорния, традиционен производител на Шардоне-та, са особено критични точно към този сорт. Впечатлихме ги с чисто Шардоне, и с бленд от Шардоне и Совиньон блан и то на много добра цена – това е висока оценка за потенциала ни като качествен производител на бели вина с отлично съотношение цена-качество“, коментира изпълнителният директор на „Вила Ямбол“ Красимир Аврамов.

Той посочи още, че реколтата 2021 е била изключително благодатна  за работа, с много качествено грозде, което е дало възможност да се създадат прекрасни вина, богати не само като ароматен профил, но и като вкус. Но освен белите и розе вината и останалите в серията Kabile бяха оценени високо. Със сребърни медали от Лос Анджелис са още Kabile Сира Резерва 2015, Kabile Каберне Совиньон Резерва 2016, Kabile Мерло и Каберне Совиньон 2017, Kabile Мавруд и Каберне Совиньон 2017. С бронзово отличие е Kabile Сира 2018. Към колекцията на серията Kаbile, избата добавя и други две – едно сребърно за Vineyards Selection Болярово, Каберне Совиньон 2017 и едно бронзово за Vineyards Selection Тополица 2016.

В това издание на Los Angeles International Wine Competition участваха 1250 вина от 19 държави.