Снимка: termos.bg

От всички системи за отопление подовата система е една от най-устойчивите и икономичните. Понастоящем се използват електрически и хидравлични системи за подово отопление. Хидравличните функционират с гореща вода и се откриват в два варианта - суха и мокра система. При мократа тръбите са разположени в замазката, а при сухата - в подовите панели.

Мокрият вариант се предлага най-вече при нови строителни проекти, а за ремонтни дейности са по-подходящи сухият и електрическите системи.

Въпреки че инвестицията в инсталации за подово отопление е по-голяма, отколкото в обикновените радиатори, тя се изплаща в дългосрочен план, защото това отопление е енергийно ефективно и изисква по-малка поддръжка.

Какви са предимствата на подовото отопление?

Заради много по-ниските сметки за електроенергия и по-малките разходи за цялата система, много са хората, които избират подовото отопление, но това далеч не е единствената причина. За да направят тази така важна инвестиция във водна или електрическа подова система за отопление, много хора разчитат и на други предимства:

Генерира приятна топлина

Макар че количеството топлина, произведено от подовото отопление, не е толкова голямо, сравнено с обикновения радиатор, но тя е достатъчна за създаване на комфортна среда. Системата разпределя топлината равномерно по подовата повърхност, за да достигне до 25°С. Дори може да настроите термостата по-ниско с няколко градуса за по-голяма сигурност, че няма да се усети загубата на топлина. За поддържане на равномерна температура най-доброто решение е да се комбинира подово отопление с термопомпа или с газов котел.

Не отнема пространство

За разлика от много новоинсталирани уреди, които имат нужда от определена площ, инсталирането на подовото отопление става дискретно под подовата настилка и така не заема място в помещението.

Приложение към различни настилки

Приложението на подовото отопление може да бъде към всякаква настилка, без да се нарушава целостта, тъй като при неговото монтиране се използват подложки с термична устойчивост. Не представлява проблем да бъде поставено и в кухни и мокри помещения наред с коридори, всекидневни и др. За по-бързо отопление може да се монтира и в стените или тавана.

Работи напълно безшумно

Един от безспорните плюсове на подовото отопление е безшумната му работа, което увеличава комфорта, особено по време на сън.

Екологичност и безопасност

Тъй като топлинният поток е равномерен, това изключва възможността в помещението да има циркулация на прах. Отсъстват и електромагнитни вълни, тъй като дизайнът се основава не на електрически елементи, а на веригата на тръбите.

Ефективност

Подовата система е енергийно ефективна, защото максималното нагряване е 45-50°, но на практика достига не повече от 30-40°. Пространството се загрява равномерно, а близо до тавана температурата се понижава с 1-3°. Това не се усеща от хората в помещението, а спестеното електричество е до 20%. Почти 50% от излъчваната топлина е лъчиста енергия, а тя не само затопля въздуха, а и се поглъща от мебелите и хората. В големите помещения с височина над 3 м икономиите са по-големи.

Лесна експлоатация

Използването на подовото отопление е много лесно, като е достатъчно да бъде програмирано посредством термостат. Също така не изисква почти никаква поддръжка и има дълъг експлоатационен живот с първоначална гаранция 10 г.

Къде е възможно използването на подово отопление?

Макар че може да се монтира под всяка подова настилка, ефектът от подовото отопление е най-добър, ако материалът има висока топлопроводимост като керамични плочки, ламинат, гранитогрес или бетон. Ако бъде използван килим, той трябва да има специална маркировка за топла основа. При комбиниране на паркет с подово отопление, на повърхността температурата не трябва да надвишава 26-27°. Освен това, влагата в естествения под не трябва да бъде повече от 9%.
В повечето случаи подовото отопление се инсталира на приземни етажи, но е възможно инсталирането му на всички етажи и във всеки тип строителство.

Водно подово отопление

Най-лесна е инсталацията му там, където е възможно да бъде вдигнато нивото на пода или тепърва ще бъде изграден нов под, за да отговаря на разрешителните стандарти. Инсталацията може да бъде свързана с ТЕЦ, като за целта е нужна допълнителна смесителна група за понижаване градусите на водата в подовото отопление.

Подово отопление на ток

Електрическото подово отопление е по-подходящо да се постави, когато настилките са вече изградени. Това е така, защото при електрическата система ще има по-малка необходимост да се промени височината на пода, за да се събере. Много от електрическите системи се използват под мокети, балатуми и килими върху под, който вече е наличен.

Въпреки че по-лесно за инсталация е подовото отопление на ток, при всички случаи за избор на подова инсталация трябва да се посъветвате с професионалисти, които да ви насочат към най-добрия вариант за вашия дом. За избора е важна големината на помещението, дограмата, външните стени, налично ли е саниране и каква е степента на обитаване на помещението.

Дългият експлоатационен период, бързият темп на възвръщаемост на вложената инвестиция, ниските месечни разходи са фактори, поради които подовото отопление е все по-предпочитано.