Българското вино „Вила Ямбол“ Мавруд спечели търг за листване в магазини в провинция Онтарио, Канада, съобщиха от родния производител. Държавната монополна компания LCBO (Liquor Control Board of Ontario), която е една от най-големите купувачи на алкохол и вино в света, оцени високо родното вино.

След кандидатстването по документи „Вила Ямбол“ Мавруд е било селектирано за дегустация с други вина на база предоставени характеристики. То впечатлява комисията с живия си цвят с пурпурен нюанс, с изявената плодовост с нотки на синя слива и лятна череша и с добра структура, с пикантен финал.

„Със спечелването на търга, ние се задължаваме да подсигурим изискания обем вино с одобреното на дегустацията качество, като държавната компания осигурява присъствие в своята мрежа от магазини. Очаква се първите вина да бъдат реализирани на пазара в Онтарио в началото на 2022 г.“, посочиха от „Вила Ямбол“.

За Канада избата изнася Ямболска Гроздова Ракия и Стралджанска Мускатова, които също са печелили търгове в LCBO (Liquor Control Board of Ontario). Канадското дружество има за цел да селектира и продава високоалкохолни напитки и вино в Онтарио чрез верига от стотици магазини като така осигурява контрол над консумацията.

Това е поредно международно признание за достойнствата на родните вина и отличното съотношение цена-качество на „Вила Ямбол“. Избата изнася своите продукти в над 20 държави от целия свят. Тази година винарната обра медалите на френския конкурс Vinalies Internationales - общо 8 отличия, три от които златни.

Припомняме, че розето с марка „Вила Ямбол“ е най-продаваното българско розе у нас. Компанията е лидер по продажби и при bag-in-box сегмента (вина в картонени кутии от 3 л).

„Вила Ямбол“ управлява близо 10000 дка лозови масиви и постоянно инвестира в нови лозя и следи зрелостта на настоящите като работи както с познати и обичани сортове, така и с типично български.