fallback

От навлизането на 5G технологията в България А1 е единственият телеком, който залага на скоростта и малкото времезакъснение при развитието на своята 5G мрежа. За да не се чудите как да различите технологията, която предлага предимствата на истинската 5G мрежа в България, оттук нататък А1 ще използва името 5G ULTRA за своята истинска мрежа.

Какво стои зад 5G ULTRA?

От А1 обявиха, че ще се фокусират изцяло върху внедряването на 5G в спектър в обхват 3600MHz, с 5G оборудване от европейски доставчик. 5G ULTRA от А1 е единствената мрежа в страната, която следва най-добрите технологични постижения и работи на 5G честоти, използвайки лента с широчина от 100 MHz.

Какво означава това за потребителите?

Това означава не само по-голям капацитет и повече възможности, но и в пъти по-големи скорости на сваляне и качване на данни. Това, което преди ни се е струвало невъзможно, сега вече е факт. С 5G ULTRA можете да достигнете скорости на сваляне от над 1000 Mbps, като в мрежата на А1 има регистрирани скорости от над 1400 Mbps.

Разбира се, това е само началото. 5G ULTRA е основата, върху която А1 ще развива своята 5G технология, като в бъдеще ще предлага дори още по-ниско времезакъснение. Това ще даде нови възможности за работа и развлечение чрез виртуална и добавена реалност на потребителите, както и нов тласък на развитието на бизнеса и икономиката.

Защо е необходимо да различаваме 5G технологиите?

Новото име – 5G ULTRA, има за цел да улесни потребителите при избора на различните технологии, които предлагат и коренно различно клиентско преживяване.

Например, динамичното споделяне на спектъра (DSS), където ресурсът между 4G и 5G е споделен, не предлага особени предимства, тъй като скоростите в 5G DSS са почти като тези тези в 4G. При DSS технологията се използва една апаратура и за двете поколения мрежи. Този вид решение позволява използването на съществуващата инфраструктура за предлагането на 5G услуги, но тъй като ресурсът между 4G и 5G е общ, скоростите и на двете са по-ниски отколкото за всяка една технология поотделно. 5G DSS дава само 5G покритие на база на текущо изградената 4G мрежа, без да осигурява основните предимства на истинската 5G технология.

Как ще се развие 5G ULTRA?

А1 стартира своята 5G мрежа през ноември 2020 г. и до момента е единствената, изградена с 5G радио оборудване на европейски доставчик – Nokia. Финландската компания е основен доставчик на А1 на оборудване за радиомрежа за достъп (RAN) в страната, включително за 5G.

След спечелването на търга през април, организиран от Комисията за регулиране на съобщенията за спектъра 3,6 GHz, 5G ULTRA от А1 вече покрива над 75 града и курорта, с което осигурява покритие на открито за 50% от населението на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback