fallback

Сигурно често сте си задавали въпроса защо се появяват тъмните петна по лицето или ръцете? Защо те са белязали кожата на едни хора, а други са пощадили? Дали с напредването на възрастта всички ние ще се окажем с постоянно появяващи се тъмни пигментации тук и там и ще се разделим с порцелановата си кожа?

На тези въпроси ще се постараем да ви отговорим тук, но ако сте любопитни за повече можете да се разровите и по-дълбоко в дебрите на дерматологията.

Какво представляват хиперпигментациите?

Това са участъци от кожата, обикновено на лицето, деколтето и ръцете, където има струпване на пигмента меланин. Те изглеждат като малки кафяви петна или фина по-тъмна мрежа, обхващаща по-широка зона от кожата на лицето. Тези петна по кожата стават по-тъмно кафеви през летните месеци или при по-интензивно излагане на слънце.

Пигментът меланин се произвежда от специални клетки в кожата, които се наричат меланоцити. Тяхната функция е да защитават дълбоките слоеве на кожата от вредното влияние на ултравиолетовите лъчи, които могат да проникнат до клетките и да увредят тяхната структура и ДНК. Затова се натрупват в определени зони, където има такъв риск. Всъщност, така желаният летен тен е точно защитна реакция на кожата в опит да предпази тялото ни от UVA и UVB лъчите.

Кога се появяват тъмните петна?

В дадени ситуации, меланоцитите се активират и започват интензивно да произвеждат и да натрупват пигмент. Това най-често се случва на места, където кожата е била наранена или е имало възпаление. Например, след акне, на мястото на възпалените пъпки често остават червени петна, които постепенно се превръщат в кафяви такива. Меланинът се активира и при сериозни хормонални промени в организма – по време на бременност или по време на хормонална терапия при жени, но също и при прием на някои лекарства. Петната, които се появяват по време на бременност, са съсредоточени по скулите и челото и образуват така наречената „маска на бременността“, която остава задълго и след раждането.

Важно е да се отбележи, че има и доста козметични процедури и продукти, които правят кожата фоточувствителна. Това най-често са процедурите за подмладяване и епилация с лазер, след които е задължителна много висока слънцезащита. От козметичните продукти, тези които съдържат алфа- и бета-хидрокси киселини, ретинол или деривати на витамин А, както и бензоил пероксид, със сигурност правят кожата силно чувствителна на слънчевата радиация.

Как да се предпазим от пигментации?

Единственият сигурен, доказан и ефективен начин е само един – да се пазим от ултравиолетовата радиация. Това обаче е крайно невъзможно, защото ние всички си падаме по слънцето и неговите палещи лъчи. За щастие, решението отдавна е намерено от дерматолозите и от козметичната индустрия и това е слънцезащитния крем, който - всички вече знаем - е задължителен и зиме, и лете. Ако кожата ви е по-матова, това означава, че е по-склонна да се пигментира и тогава препоръчаният SPF e не по-малко от 30, като най-добре е да изолзвате SPF 50+. Същият фактор се препоръчва и по време на бременност, лазерни и козметични терапии, както и при акне. Колкото по-интензивно е слънцето, толкова по-често трябва да нанасяте слънцезащитния си крем, а когато сте на плаж, интервалът задължително е през 2 часа. Важно е и количеството, което слагате на лицето си. Експертите препоръчват около 1 чаена лъжичка да се нанася на цялото лице и деколтето, за да сте сигурни, че сте постигнали пълна и надеждна фотопротекция.

Как да се избавим от хиперпигментациите?

Тук идва трудната част, защото премахването на натрупаните вече тъмни петна е бавен процес. Той изисква много търпение и стриктно спазване на режим за грижа за кожата в продължение на месеци, а запазването на резултатите - дори и на години. Първите видими резултати при употреба на изсветляващи кремове или серуми настъпват едва след 16 седмици, което е направо отчайващо за по-нетърпеливите. Но, уви, това е истината и ако някой ви обещае друго - не му се доверявайте.

Най-важното правило остава едно – ежедневна, направо фанатична слънцезащита. Дори 1 час незащитено излагане на слънце може да ви върне назад в терапията с няколко месеца и да направи петната отново тъмни и видими. Процесът на изсветляване на кожата може да включва употреба на специализирани дермо-козметични продукти, химични пилинги или лазерни процедури. Всички те целят да премахнат вече пигментирания слой клетки, да засилят процеса на обновяване на кожата и да блокират свръхпроизводството на пигмента меланин.
Комбинацията от апаратни процедури, съчетани с правилната козметика и слънцезащита, са може би най-правилният подход в терапията на хиперпигментациите. За да се поддържа добрият резултат, меланинът трябва да се държи под контрол, а слънцето и ултравиолетовата светлина трябва да докосват лицето само през слънцезащитен филтър.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback