През последната година една от топ технологичните тенденции в световен мащаб е навлизането на 5G мрежите на редица пазари по света. България за щастие се нареди сред водещите страни, които пускат своя мрежа от ново поколение и от 2021 г.

Потребителите у нас вече могат да се насладят на първите хапки от бъдещето. Редица специалисти и кампании на мобилните оператори разясняват на незапознатите какви точно ще бъдат предимствата. А те ще са наистина много, защото 5G е стъпка в бъдещето. Новите мобилни мрежи ще позволят изцяло нови услуги в редица индустрии, както и голямо подобрение на всичко, с което сме свикнали покрай 4G и постоянната си интернет свързаност от последните години.

Как обаче ще се отрази 5G на гейминга и ще го премени ли по някакъв начин?

Отговорът е – Да, определено!

Промяна сега

Първото нещо, което ще могат да усетят играчите, особено тези, правещи го докато са в движение през мобилно устройство, е скоростта. 5G е много по-бърза! В зависимост от това къде точно се намират, скоростите лесно стигат до 800, дори 1000 Mbit, което е в пъти по-бързо от това, което сме свикнали да използваме при 4G. Усещането по-скоро се доближава до домашната Wi-Fi мрежа, вързана с оптика.

Скоростта бързо ще се отрази на времето за сваляне на редица игри, още преди да сме започнали да играем. В бъдеще това ще позволи на разработчиците да не се притесняват много от размера на своите произведения и да дават най-доброто от себе си. Сега голяма част от игрите за мобилните геймъри търсят Wi-Fi, за да могат да се свалят. С 5G това се променя. Съвсем скоро разликата между мобилни игри и стандартните, но играни в движение, ще се размие.

Игри в мрежа

Основният проблем на повечето игри в мрежа, използвани през мобилни устройства е времезакъснението. Когато играете през мобилна мрежа, скоростта на реакция е сравнително ниска при 4G. Едно движение, което правите, се изпълнява доста по-бавно от това при наличие 5G.  Мрежата има рекордно ниско времезакъснение и това е една от промените. Благодарение на този показател, ще може лесно да се играят много заглавия без никакво „лагване“ и никога повече няма да бъдете убити, защото сте реагирали навреме, но връзката не е била достатъчно бърза.

Абсолютно същото се отнася и за опцията да свържете своя геймърски лаптоп, конзола или друго устройство с 5G мрежата. Без много кабели около себе си ще можете да играете в мрежа със свои приятели, а LAN партитата от миналото вече ще за безжични. Това няма да е проблем за 5G, защото другото основно предимство на мрежата е, че с една антена могат да се свържат много устройства.

VR и AR

Тепърва ще видим стремглаво развитие във всички игри, използващи виртуална и добавена реалност. Вече няма да има нужда от многото кабели, които по принцип вървят с комплектите за виртуална реалност. Геймърите ще могат да се свързват лесно в мрежата и без кабел, а тук високата скорост и ниското времезакъснение на мрежата отново ще изиграят своята роля, за да е преживяването на играчите максимално плавно.

Още сега тези игри ще могат да се играят през мобилна връзка. Голямата промяна обаче ще дойде в следващите години, когато разработчиците започнат да се възползват още по-адекватно от възможностите на мрежите. Виртуалната реалност ще изживее истинска революция и ще можем да видим все повече хитови заглавия за нея, при това при възможност за много голяма свобода, както за мястото, така и за продължителността на играта.

Гейминг в облаците

Една от технологичните тенденции в гейминга през последните години, напълно в духа на виртуализацията при бизнеса, праща хардуерната мощ в изчислителни центрове.

Идеята е чрез своите устройства с доста по-скромни характеристики играчите да могат да се възползват от изчислителната мощ на отдалечен компютър, наслаждавайки се само на крайния резултат на своя екран през браузъра си или специално приложение. Всички изчисления се правят на сървърите, докато геймърът се наслаждава на добра графика и последните заглавия, независимо дали разполага с мощен компютър, или не. За да се случи това, е необходима много добра масова връзка и именно 5G ще е в състояние да я предостави.

Ситуацията, в която желаещият да играе има много скъп, мощен компютър, който постоянно трябва да усъвършенства и ъпгрейдва, постепенно отстъпва на другата концепция. Благодарение на мобилните мрежи, ще имаме достъп до пълноценна игра навсякъде, където имаме добро покритие и базова функционалност на своето устройство.

5G мрежите ще позволят лесно  да използваме хардуерна мощ, която не само не е физически  до нас, а в повечето случаи  такава, която дори не ни принадлежи.

Тук скоростта, капацитетът на мрежата и, разбира се, ниското времезакъснение ще дадат възможност за отлична игра на всякакви заглавия. Скоро спокойно ще можем да говорим за съдържание в 4К резолюция и 60 кадъра в секунда и времезакъснение от под 5 мсек, което ще позволи игра все едно играчите са един до друг. И всичко това благодарение на 5G.

Промяната на целия пазар, отиващ в облаците, ще даде възможност на интеграция в него и на предишната точка. Само можем да предположим какви VR и AR игри ще можем да видим в близките няколко години

Истина е, че и в момента повечето студия залагат на облачния гейминг. Немалко от тях изграждат собствени платформи като Origin на Electronic Sports, Uplay на Ubisoft, Battlenet на Blizzard и Bethesda.net. Те са готови за сливащата стъпка след налагането на 5G мрежите като стандарт. Първите, които ще отговорят на новия 5G свят, са компании, които вече имат сериозни разработки и в облачния гейминг, като Sony, Nvidia, Google и т.н.

Ръст за пазара

5G ще повлияе чувствително на  целия геймърски пазар. Дори в момента това е бизнес за милиарди, а след годината на локдауни, в които хората прекарваха повече време в игра, пикът все още не е достигнат.

Геймърите и приходите от тях отдавна се измерват в милиарди, като прогнозите са, че пазарът ще достигне до 250 милиарда долара в следващите години. Ще видим много нови мобилни устройства и игри за тях, виртуална реалност, а огромна част за този ръст ще има и облачният гейминг, на който вече обърнахме внимание. Всичко това нямаше да е възможно без новите мобилни мрежи.

Удобство за геймърите, а защо не и по-малко разходи

Добрата свързаност ще позволи много нови забавления за играчите. Те сами ще могат да избират как и къде да играят, без да зависят от кабели или платформа, която върви само при определени условия. 5G ще даде повече свобода на играчите и ще даде нов смисъл на понятието мобилен гейминг. Същевременно за мнозина нововъведенията ще означават и по-малко разходи. Липсата от нужда за постоянен ъпгрейд на хардуера, покупката му и поддръжката ще позволят на играчите да харчат парите си предимно за игри, които да „ползват“. По този начин всеки сам ще реши колко и за какво да харчи, като същевременно единственото наистина необходимо ще е добра 5G свързаност и съвместимо устройство.

* Този текст  е част от информационна кампания  на Теленор България за 5G, насочена  към бъдещите потребители на  новата технология. Теленор България  се стреми да информира и  да изясни ползите от 5G, както  и да отговори на важните  въпроси, свързани с петото поколение  клетъчна мрежа. Ако искате да  узнаете повече за 5G или да  зададете своите въпроси,свързани  с новото поколение мрежа, можете  да се свържете директно с  Теленор на специално създадения  за потребителски въпроси имейл 5G@telenor.bg. Последвайте компанията  в Twitter, Facebook или следете най-интересното от света на 5G в Центъра за знания на www.telenor.bg/5G.