Родният пазар за крафт пивоварство вече може да се похвали с най-лютата бира, варена в България! Огнената напитка е в основата на партньорството между софийската крафт пивоварна Cohones Brewery и виртуозите на чилито – Chilli Hills, което ражда - Cohones #Helldriller 10/10. И ако се чудите от къде идва силно пикантния вкус на бирата, това се дължи на специалната съставка – Ghost Pepper, още известна като втората най-люта чушка в света!
 
Толкова люта, че в някои части на Индия известният сорт има и други наименования, сред които най-стряскащото и разпознаваемо е „bih zôlôkia“. В буквален превод това означава „чушка-отрова“. Лютивината на Ghost Pepper е около 400 пъти по-висока от тази на сос табаско. Cohones Brewery и Chilli Hills избират именно популярната чушка за своята неповторима #Helldriller 10/10, с което поставят сериозно предизвикателство на масата.
 
Как се ражда идеята за този своеобразен местен рекорд? Това попитахме Михаил Дурчев от Cohones Brewery и Александър Кюркиев – Сандо от Chilli Hills на по бира. „Ние сме приятели и винаги сме знаели, че имаме адски много общо помежду си, но най-вече – че искаме да запалваме хората с предизвикателства. Затова подхванахме най-горещия проект на 2020 г., така че да бъдем запомнени като създателите на най-лютата бира в България!“
 
И ако се чудите от къде може да се докоснете до лимитираната серия люто пиво, това можете да направите в любимите си специализирани магазини за крафт бира и крафт баровете, а също така и на cohones.beer/helldriller. Ако пък се притеснявате, че Ghost Pepper в #Helldriller 10/10 ще бъде по-сериозно предизвикателство за вас, в никакъв случай не се отказвайте! Cohones Brewery и виртуозите на чилито в България са помислили за всички! За почитателите на по-умерената пикантност малко по-рано този месец пивоварната представи и Helldriller 5/10.
 
Далеч по-мека и пестелива от Ghost Pepper есенция, Helldriller 5/10 се отличава с несравними вкусови качества благодарение на майсторската комбинация от съставки. Селекция от три вида малц - Pilsner, Vienna и CaraPils, допълнена с два вида хмел – Simcoe и Amarillo и сухо охмеляване с Columbus и Cascade. Освен леката топлина, любителите на крафт пивото ще усетят и аромата на лимон, ананас и тропически плодове.
 
Cohones Brewery стана популярна на крафт пазара в България със своя семпъл дизайн с отличителен черен петел в началото на миналата година като представи своя първи продукт – Family Jewels, произведен в собствената им пивоварна в София, който веднага бе високо оценен от любителите на Pale Ale! За зимния сезон брандът прибави и два отличителни стаута към портфолиото си. St. Out, създаден от хармоничната комбинация  между 5 малца Pilsner, Munich 1, CareMunich 2, Carafa 2, Roasted Barley и хмел Columbus, както и Holy St. Out, за създаването на който технолозите добавят и перуанско какао, бурбонска ванилия и екзотичен ром.
 
През месеците на пандемия крафт пивоварната заяви соята подкрепа към малкия бизнес като представи родената в карантина Emergency Session IPA. Бира с мисия да подкрепи местните крафт барове, които бяха затворени по време на карантината, като им предостави 10% от продажбата на всички Cohones продукти, закупени с ваучер за бъдеща консумация в заведенията.
 
Една година след появата си Cohones продължава да завоюва стабилни позиции на крафт бира пазара в България заради богатия си вкус и прецизното внимание към детайла, произхода на съставките и производствения процес. Лютата бира е поредното предизвикателство, което има за цел да покаже, че на хората от Cohones не им липсва смелост.