За четвърта поредна година в периода 15 - 17 ноември 2019 г. във форума „Джон Атанасов” на София Тех Парк ще се проведе Международният биомедицински конгрес - София (International Biomedical Congress - Sofia, IBCS). Организиратори са членовете на „Асоциацията на студентите изследователи в България” към Медицинския университет - София. Инициативата цели да обедини студенти и лекари от специалностите „Медицина“, „Дентална медицина“ и „Фармация“.

В тазгодишното издание на IBCS присъстват три основни симпозиума - медицински, стоматологичен и фармацевтичен, както и Junior Pre-course, в който по покана на организаторите вземат участие ученици от 11- ти и 12- ти клас, демонстриращи интерес в сферата на медицинските науки. Бройката им се очаква да надхвърли 200 гимназисти от цялата страна.

Казусите, които ще бъдат обсъждани на Международния биомедицински конгрес, са в сферата на педиатрията, ортопедията, кардиологията и офталмологията. Поканени са световноизвестни лектори от България и чужбина, които ще хвърлят светлина върху едни от най-обсъжданите теми в световен мащаб на съответната специалност. Освен това, студентите ще имат достъп до над 50 различни работилници, засягащи почти всички медицински специалности, както и до Медицинската Универсиада - първото по рода си академично състезание, обединяващо студенти от различни специалности и курсове.

Голяма привилегия на стоматологичния симпозиум тази година е организираната „Орална академия”, която освен теоретична част, ще включва и редица практически занятия от различни направления в стоматологията като орална и лицево-челюстна хирургия, ендодонтия и др.

Студентите по фармация пък ще могат да се срещнат с известни в страната магистър-фармацевти, чиито лекции ще засегнат многобройни теми, свързани със здравеопазване, квантова гледна точка в лекарствените форми, омега киселини и фибри, хранителни добавки, нови медикаменти на българския пазар и др.

Учениците, които ще посетят IBCS 2019, ще могат да вземат участие в редица лекции и многобройни работилници, организирани специално за тях. Международният биомедицински конгрес е първият студентски конгрес в страната, който организира подобна инициатива и обединява както студенти и лекари, така и ученици, интересуващи се от различни направления в сферата на медицинските науки. Включването в конгреса на учениците е благодарение на подкрепата на Fibank (Първа инвестиционна банка), която е основният спонсор на Junior pre-course още от основаването му.

От организационния комитет на IBCS 2019 уверяват, че освен да получат нови знания, участниците  ще станат свидетели на многобройни изненади в хода на конгреса, както и на богата социална програма, които допълнително ще приповдигат настроението през цялото време.