Снимка: CEZ
fallback

   Г-н Рибан, бихте ли ни представили ЧЕЗ ЕСКО? Какво представлява една ЕСКО компания?

Думата ЕСКО произлиза от английското съкращение Energy Service Company – компания предоставяща енергийни услуги. Разнообразните модели за предоставяне на енергийни и енергийно ефективни услуги  напоследък са много популярни по света, защото предлагат цялостни решения – нещо, което е важно за всеки бизнес. Тоест целта не е само да се продава една стандартна стока, каквато е например електроенергията, а и на целия пакет услуги, които позволят ефективното  и комфортно използване на тази електроенергия.

В този смисъл ЕСКО компаниите са носителите на иновациите по отношение на производство, разпределение и потребление на електроенергия за всякакви нужди и не рядко са наричани "бъдещето на енергетиката".

Създадохме компанията ЧЕЗ ЕСКО България през 2017 година като естествено допълнение на портфолиото на Групата в България, с което да отговорим на променящите се нужди на нашите клиенти и партньори и да се възползваме максимално от опита и знанията на колегите си от другите ЕСКО дружества в CEZ GROUP. Дружеството е 100% собственост на CEZ Bulgarian Investment B.V. (CBI), която принадлежи на чешката CEZ a.s.

   С какъв ресурс работи ЧЕЗ ЕСКО?

На първия етап ЧЕЗ ЕСКО разполага с ресурс в размер на 10 милиона евро, остатък от фонда CBI. Средствата ще бъдат реализирани до март 2021 година, съгласно изискванията. След този период ще се търсят други възможности и ресурси за развитие на дейността.

   Какви услуги по-конкретно предлагате в България?

ЧЕЗ ЕСКО България е една от малкото компании, които могат да предложат т.нар. пълен инженеринг – т.е. имаме експертиза за всеки етап от жизнения цикъл на един проект – от подготовката, включително одит, проучване и проектиране, през финансирането, ако такова е необходимо, чак до монтажа и поддръжката на оборудването.

Разработваме за клиентите си индивидуални решения, в следните основни направления – осветление, било то сградно, улично, парково или производствено; отопление, вентилация и климатизация; когенерации и системи за оползотворяване на отпадна топлина; индустриални системи като електрически двигатели, инвертори, компресорни станции, помпени станции и др.; изграждане и експлоатация на ВЕИ централи.

Целта е в следствие на внедреното решение клиентът да отчете намаляване на разходите за електроенергия и на оперативните разходи за поддръжка на остарялото и амортизирано оборудване, като същевременно се постига и изпълнение на целите за енергийни спестявания от задължените лица - компании от групата ЧЕЗ в България.

   Какъв опит има ЧЕЗ с ЕСКО компании до момента?

Естествено най-голям опит е натрупан в Чехия,  където ЧЕЗ има вече сериозна практика да предлага ЕСКО услуги – ефективни, с разумен бюджет и полезни за околната среда бизнес решения за компании, общини и държавни институции. Чешката ČEZ ESCO бе учредена през есента на 2014 г. с цел да интегрира многобройните съществуващи поделения на ČEZ, които предоставят енергийни услуги. В момента чешката компания обединява 17 поделения с над 1800 служители в Чехия и Словакия. Компанията предлага също така ЕСКО услуги в Германия, Полша и Румъния. Всъщност ČEZ е най-големият доставчик на такива решения в региона.

Сред клиентите на CEZ ESCO са индустриални компании, малки и средни предприятия, общини, държавни и частни организации, както и компании за управление на сгради и всякакви съоръжения – от жилищни и административни сгради до болници, училища и спортни зали.

Един от големите проекти на чешката ČEZ ESCO бе Конгресният център в Прага, чиято енергийна система бе цялостно реконструирана през 2016-2017 г. В проекта бяха инвестирани 126 млн. чешки крони, което прави близо 5 млн. евро. В сравнение с параметрите преди реализация на проекта, в момента Конгресният център спестява 30% от разходите за отопление, 25% от разходите за охлаждане, 16% от разходите за вентилация и 10% от разходите за осветление.

   Този опит помага ли ви в България? Какви проекти разработва ЧЕЗ ЕСКО в момента?

Засега в България ЕСКО моделът навлиза сравнително бавно, но тук има много бизнес възможности. Като част от CEZ Group ние имаме привилегията да се възползваме от целия опит и знания на еско компаниите от Групата и това ни дава едно доста силно конкурентно предимство.

Проектите по които работим са в областта на производството и публичния сектор.

Клиенти на ЧЕЗ ЕСКО България са индустриални компании, малки и средни предприятия, държавни, общински или частни организации и фирми, управляващи сгради и съоръжения от всички видове - жилищни и административни сгради, фабрики, болници, училища, спортни съоръжения и т.н.

В България компанията изпълни проект за оптимизация на вътрешното осветление във фирмата за преработка на пилешки продукти "Примафуудс", подобрявайки енергийните характеристики на осветителната инсталация с над 40%. Чрез проекта бе постигнато и подобрение на вътрешния микроклимат чрез достигане на оптимални параметри на осветеността на работните места в завода. ЧЕЗ ЕСКО България участва и в енергийно-ефективни проекти в публичния сектор, а именно реновиране на 4 блока студентски общежития на УНСС в София и в подмяна на улично осветление в община Гълъбово.

Подготвяме още няколко проекта за осветление, климатизация и изграждане на фотоволтаични системи.

   Какви са бъдещите планове на ЧЕЗ ЕСКО България?

В дългосрочен план, намеренията ни са компанията да се затвърди като надежден и разпознаваем партньор, лидер в сектора и компания, отличаваща се с интегрираните принципи за устойчивото използване на ресурсите и в борбата с промените в климата. В средносрочен  план планираме да инвестираме в енергийно ефективни проекти приблизително 20 млн. лева.

   Какво Ви отличава от другите компании в бранша?

Основно конкурентно предимство е иновативният и холистичен подход при предоставянето на енергийно-ефективни услуги и ясно измеримите ползи от съвместното партньорство с нашите клиенти. Поставяме акцент върху специфичните нужди на нашите клиенти, за да предложим индивидуално решение, с което да постигнем оптимални резултати.

Разчитаме на екип от професионалисти, работим с надеждни партньори и не на последно място поемаме финансовия и технически риск на проектите, които управляваме – това дава възможност на клиентите ни да се съсредоточат върху основния си бизнес, докато ние работим за оптимизиране на техните разходи за електроенергия.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback