Проф. д-р Неждет Юскент, медицински онколог в Анадолу Медицински Център
fallback

"Ракът е болест на анормалното развитие на гена: молекулни дефекти и мутации, хромозомни разкъсвания, а таргетната терапия е директна атака, насочена към тяхното елиминиране“, информира проф. д-р Неждет Юскент, медицински онколог в Анадолу Медицински Център.

Таргетните терапии повлияват на клетъчния живот на рака по различен начин от класическото цитотоксично лечение (химиотерапия и лъчетерапия). Техни мишени са разположени върху или в туморната клетка. Някои таргетни терапии блокират туморната клетъчна активност като се концентрират върху специфичен рецептор, отговорен за развитието на рака или върху протеините, които участват в сигнализирането за клетъчното делене и клетъчното движение. Други таргетни терапии са насочени към програмиране на клетъчна смърт (апоптоза), чрез стимулиране на имунната система, която да открие и разруши раковите клетки.

Таргетните терапии се прилагат във вид на медикаменти, които се насочват към генетичните изменения и структурите на раковите клетки. Прилагането на таргетна терапия по принцип не засяга нормалните физиологични клетки, т.е. не се появяват страничните ефекти на класическата химиотерапия. Но е възможно да се появят неочаквани странични ефекти, ако някои агенти на таргетната терапия деактивират рецепторите и сигналите на нормалните физиологични клетки.

Ето защо е важно, таргетната терапия да се прилага като индивидуализирано лечение, съобразно генетичните и молекулярните характеристики на всеки пациент и в този смисъл е по-правилно да се говори за персонализирана терапия. Правилното комбиниране с конвенционалните методи за лечение на рак е от изключително значение за положителните резултати.

Oще по темата

 

Персонализираното лечение е нова концепция за лечение на рака, която е в основата на мултидисциплинарния подход, прилаган в Анадолу Медицински Център. Всеки пациентски случай се обсъжда от широк кръг специалисти на т.нар. тумор борд заседания, за да се определи точната диагноза, да се предложи най-подходящото за него лечение и да се проследи ефективността му до пълно възстановяване на качеството на живот на пациента.  

Ако искате да получите повече информация, може да проверите тук - www.anadolumedicalcenter.bg.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback