Североизточна България вече се доближава по показатели до Северозападна, за която всички знаем, че е проблемен регион в Европейския съюз. Това заяви евродепутатът Светослав Малинов (ЕНП/РБ) по време на пресконференция.

Варна, която трябва да бъде ключът за развитие на Североизтокът, присъства на картата на Брюксел с лоши практики при усвояването на европари, коментира Малинов. Той даде конкретни примери в тази насока, като извършването на ремонт на стари съоръжения на цената на нови или наливането на инвестиции във фонтан само на три километра от квартал, в който липсва водоснабдяване и канализация.

Това е част от показното харчене на пари, свързано с украса на града, а не с инвестиции в подобряване качеството на живот на хората, смята евродепутатът.

Не партийните амбиции, а убийствените показатели на Североизточна България са основание да се търсят нови кметове по време на предстоящите избори, заяви евродепутатът. Новите качества и въображение на един нов кмет може да преобърнат икономиката на региона, виждал съм как реално това се случва на други места в България, посочи Светослав Малинов. Той пристигна във Варна специално, за да даде подкрепата си за кандидата на местната коалиция "Реформатори и Патриоти – Решението за Варна" – Чавдар Трифонов и листата за общински съветници, след множеството атаки през последните дни чрез медиите от страна на ГЕРБ и Делян Пеевски.

"Радвам се, че Чавдар се задържа в политиката, защото проблемът на хора като него не е, че няма да се справят, а че често си тръгват при несправедливо отношение към тях от страна на партиите и медиите", коментира Малинов. Според него много е важно хората, които знаят откъде са тръгнали, да не се отказват. По думите на евродепутата, стандартите за правене на избори у нас са се влошили след влизането ни в ЕС. Целият смисъл на лошите практики, които се прилагат по време на избори, е хората да бъдат отказани и демотивирани да гласуват, смята Малинов.

"Нищо не е предрешено и аз съм доказателство за това. Знаят го и тези, които в момента обясняват, че всичко било решено. Последните им действия показват това”, каза евродепутатът. "Ще се борим по правилния начин, а не с ченгеджийски приоми. Ще отидем при хората и ще им кажем, че опонентите ни няма да успеят да спечелят изборите с платения корпоративен вот", заяви кандидат-кметът на Реформатори и патриоти Чавдар Трифонов. Той нарече фрапантна "липсата на кандидат-кмета на ГЕРБ Портних от предизборната кампания". Това отсъствие прави невъзможен дебата за бъдещето на Варна, категоричен е Трифонов.