Снимка: Сибанк
fallback

Европейската инвестиционна банка (ЕИБ) и СИБАНК отчетоха седем пъти по-бързо усвояване на бизнес кредитите. Това се случи днес при официалното подписване на четвъртото поред споразумение на стойност 50 млн. евро в подкрепа на малките и средни предприятия.

При 25 млн. евро, раздадени за близо 35 месеца през 2009 г., ресурсът от 50 млн. евро, отпуснат в края на 2013 г., е бил усвоен за по-малко от 5 месеца. "Нашите очаквания са, че подписаната днес кредитна линия ще бъде раздадена още по-бързо", коментира Петър Андронов, главен изпълнителен директор на СИБАНК.

По време на церемонията министърът на финансите Петър Чобанов подчерта, че партньорството между ЕИБ и търговските банки играе ключова роля за възстановяването на бизнеса и кредитирането у нас. От своя страна Дитмар Думлих, отговарящ за България, Румъния и Кипър в ЕИБ, увери че това партньорство е дългосрочно и те ще продължат да подпомагат малкия и среден бизнес у нас.

От 2009 г. досега подкрепените бизнес проекти са на обща стойност над 110 млн. евро. Отпуснатите кредити за 2013 г. като обем и брой са с 3 пъти повече в сравнение с тези през 2012 г. Средният размер на кредитите, отпуснати с ресурс на ЕИБ, е 215 000 евро. Съотношението на броя кредити от началото на сътрудничеството между СИБАНК и ЕИБ според целта на тяхното отпускане е 60% за кредити за оборотни нужди към 40% за инвестиционни средства. Най-голям обем финансиране има в секторите земеделие, производство и услуги.

Партньорството между СИБАНК и ЕИБ стартира в края на 2008 г. с кредитна линия за 25 млн. евро. През 2012 г. банката сключва споразумение за още 30 млн. евро, а през 2013 г.– за 50 млн. евро (първата част от общо одобрения за СИБАНК лимит от 100 млн. евро).

Към момента от ЕИБ има получено предварително одобрение за нови проекти на стойност от близо 8 млн. евро, които ще бъдат финансирани благодарение на новата – четвърта, кредитна линия. Споразумението дава възможност на СИБАНК да финансира при по-изгодни условия инвестиционни проекти и оборотни кредити на малки, средни и междинни (с до 3000 служители) предприятия в почти всички сектори на икономиката.

Бизнесът може веднага да кандидатства за финансиране по този ресурс. Кредитите са с преференциални лихвени нива и без такса за разглеждане на искането за кредит, а допълнително удобство е възможността от комбиниране с гаранционни инструменти . Линията може да се използва и за кредитиране на европроекти.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback