Снимка: Винпром Пещера

Днес в София се проведе българо-китайски бизнес форум, организиран в партньорство между Българската търговско-промишлена палата, Министерството на икономиката, енергетиката и туризма на България, Министерството на търговията на Китай и Посолството на Китай.

Събитието бе продължение на състоялия се миналата седмица българо-китайски форум в Пловдив, на който бяха обсъдени проекти за привличане на повече китайски инвестиции в индустриални зони у нас. В резултат на успешните преговори, лидерът производител на вина и високоалкохолни напитки у нас Винпром Пещера бе избран за първата българска компания, която да подпише официален договор за износ на свои вина за внушителната сума от 5 млн. долара.

С тази огромна крачка, българският производител и китайските държавни лица засвидетелстваха двустранната си готовност за сътрудничество и успешни бизнес практики. Договорът е първият, който двете страни подписват като част от полагането на дългосрочни търговски взаимоотношения между България и Китай. Срокът на споразумението е тригодишен, а предмет по него е винената серия Domaine Peshtera.

Китай, който се очертава като един от най-големите консуматори на винения пазар в света с над 3,9 милиарда литра вино изпити за 2011 г. и 12% повече за изминалата година, избра да добави българската серия Domaine Peshtera към вината на традиционните си винени партньори - Франция, Южна Африка, Чили и др. Тези вина вече са представени в над 36 китайски провинции с дистрибуторска мрежа от над 5000 търговски обекти. Те се налагат на най-големия винен пазар в света от най-големия вносител на вина в Китай - Wine River Trading, което дружество е дъщерно на Sinochem Plastics.

Компанията е позната като една от Топ 50 компании по печалба в света за 2010 г. и като най-голямата държавна компания с инвестиции в 26 индустрии. Именно с нея днес изпълнителният директор на Винпром Пещера – Иван Папазов, подписа колосалния договор за износ на своята серия международно признати вина. Двете компании партнират успешно от 2012 г, през която над 170 000 бутилки Domaine Peshtera са били изнесени към Китай. Именно заради добрия старт на бизнес взаимоотношенията между двамата лидери на своите пазари, Винпром Пещера е била предложена и одобрена като първата и единствена компания, която да подпише договор с такива размери именно днес, на официална церемония към бизнес форума и в присъствието на официалната китайска делегация.

Населението на Китай е 1,34 милиарда, а обема на винения пазар е 3,9 милиарда литра. Потреблението на вино на глава от населението е 1,2 литра, като се очаква ръст на консумацията с 12% на годишна база. 92% от консумираните в Китай вина са червени, като с най-висока популярност са сортовете Каберне Совиньон и Шардоне. Тенденцията в страната е да се консумират вина с по-богат плодов вкус, интензивен, комплексен нос и леко осезаеми дъбови нотки – определение, на което напълно отговарят вече доказалите се вина, у нас и в цял свят от гамата Domaine Peshtera. До миналата година българският внос на вино в Китай възлизаше на 330 000 литра, като се очаква този обем да нарасне значително, вследствие на успешно подписания днес договор за сътрудничество.