В разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, любимата на няколко поколения българи „Карнобатска гроздова“ отново се завръща на трапезата, но този път с нов, още по-добър вкус. Чалъмите за направата й се предавали в Карнобатския край от баща на син столетия наред, но малцина били онези, дръзнали да я запишат и подарят на идните поколения.
Наместо рецептури, славата й се разнасяла в преданията на карнобатлии от сборове и седенки, току подир гроздобер. Не минавала и сватба, без някой да запее за ракията, която „седем години в седем изби лежала, в седем бъчви заключена, от седем лозя събирана“..... А днешната история за създаването на новата „Карнобатска гроздова“ е не по-малко приказна от легендите.
За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на „Винпром Карнобат“, е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка.
„Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви“, повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.
Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес „Винпром Карнобат“ отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе. От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията.
Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от „Винпром Карнобат“. Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: „От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия.“
Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за „Карнобатска гроздова“ при прочути бъчвари.
„С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати“, споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на „Винпром Карнобат“ и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия.
„Днес ще издам и още една от тайните на новата „Карнобатска гроздова“, която гарантира отличния й вкус“, загадъчно допълва Стоян Стоянов.
„Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци. Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата „Карнобатска гроздова“ на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда“.
Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase
Коментари Напиши коментар
15
Ohubohu
преди 11 годиниЕгати глупостите!
14
Анонимен
преди 11 годиниА НАЗДРАВЕ!
13
filosof
преди 11 годиниАбе тея хора луди ли са, какви са тези прозорци, ракията трябва да отлежава в изби, при постоянна температура.