fallback

В разгара на есента, когато лозята отдавна са обрани, а зимнината грижливо чака първия сняг, любимата на няколко поколения българи „Карнобатска гроздова“ отново се завръща на трапезата, но този път с нов, още по-добър вкус. Чалъмите за направата й се предавали в Карнобатския край от баща на син столетия наред, но малцина били онези, дръзнали да я запишат и подарят на идните поколения.

Наместо рецептури, славата й се разнасяла в преданията на карнобатлии от сборове и седенки, току подир гроздобер. Не минавала и сватба, без някой да запее за ракията, която „седем години в седем изби лежала, в седем бъчви заключена, от седем лозя събирана“..... А днешната история за създаването на новата „Карнобатска гроздова“ е не по-малко приказна от легендите.

За нея разказва Стоян Стоянов, който освен главен технолог на „Винпром Карнобат“, е и главният виновник ракията, станала емблема на цял един град, да е толкова пивка.

„Преди седем години събрах изкусните майстори-технолози и си дадохме дума да създадем ракия с неподозирано богат аромат и същевременно мек и балансиран вкус. Издирихме стари рецептури, предавани в Карнобатския край от уста на уста столетия наред. Срещнахме се с някои от най-старите ракиджии, кътащи до ден днешен гроздовата напитка, изварена по уникалната рецепта. От тях научихме, че чалъмът на ракията се крие не само в отлежаването, но и в умелото съчетаване на най-добрите реколти, които години наред опитните майстори съхранявали в дълбоки дъбови бъчви“, повдига завесата на изкусния занаят Стоян Стоянов.

Той си спомня как навръх гроздобера през 2005-та година, когато винпромът прибирал една от първите реколти на 20-те си хиляди дка собствени лозя, до него се приближил възрастен мъж от с. Венец. Старият човек му разказал, че в най-плодородните масиви на селото, където днес „Винпром Карнобат“ отглежда ракиените си сортове Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители, някога дядо му и баща му гледали лозе. От тогава се знаело, че най-добрата ракия става само от лозя, засадени върху южните склонове в землищата на селата Венец и Лозенец. Но не само гроздето давало чудната сила на ракията.

Другаде била скрита тайната, която днес е в ръцете на майсторите-технолози от „Винпром Карнобат“. Стоян и до сега помни точните думи на стария карнобатлия: „От мен да знаеш, сине, пивка ще е тазгодишната ракия, сума ти съдове ще напълниш, но не се лакоми да я продаваш всичката. Отделете настрани петдесетина бъчви, нека отлежават. Догодина - още 50 .....И така всяка есен заделяй по малко. На седмата година влезте в избите с твоите момчета и кусайте от всеки дестилат. Тези, дето най-ти легнат на сърце, вложете в новата ракия.“

Речено-сторено. От седем години насам, всяка есен до ден днешен агрономите на винпрома влизат в лозята. Грижливо обират на ръка само най-ароматните и узрели зърна на гроздето от сортовете Червен Мискет, Мускат Отонел, Памид и Ркацители. Намачкват го внимателно, така както столетия наред са го правили дедите им. Сетне технолозите прецизно го изваряват и оставят дестилата да отлежи в бъчви от странджански дъб, поръчани специално за „Карнобатска гроздова“ при прочути бъчвари.

„С вещината на умели дегустатори, година след година отпивахме от гроздовия еликсир и заделяхме настрани само най-пивките дестилати“, споделя не без гордост Стоян Стоянов. След тазгодишния гроздобер той и колегите му - технолози влезли в избите на „Винпром Карнобат“ и подбрали само най-добрите измежду грижливо отлежавалите реколти. Внимателно ги купажирали, за да получат една великолепна и изключително балансирана ракия.

„Днес ще издам и още една от тайните на новата „Карнобатска гроздова“, която гарантира отличния й вкус“, загадъчно допълва Стоян Стоянов.

„Ключът към високото качество и богатството от аромати се крие в гроздето, което години наред се отглежда по изключително екологичен способ. Грижим се за насажденията си изцяло природосъобразно - така, както са го правили нашите бащи и дядовци.  Лозята, от които се правят пивките Карнобатски ракии, се обработват изцяло ръчно – от резитбата до гроздобера. Ето защо днес предлагаме новата „Карнобатска гроздова“ на всички ценители, за които насладата от добрата храна и пивката ракия вървят ръка за ръка с природосъобразния живот и грижата за околната среда“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

15

Ohubohu

преди 11 години

Егати глупостите!

14

Анонимен

преди 11 години

А НАЗДРАВЕ!

13

filosof

преди 11 години

Абе тея хора луди ли са, какви са тези прозорци, ракията трябва да отлежава в изби, при постоянна температура.

fallback