Д-р Фернандо Санча оперира със Зелен лазер. Снимка: Хил клиник

На 17 февруари т.г. в Хил клиник се проведе уникална операционна сесия с първия и единствен в България Зелен лазер за отстраняване на аденом на простатната жлеза. Операциите се проведоха от екипа на Хил клиник с участието на д-р Фернандо Санча - един от водещите експерти в хирургията със Зелен лазер в света.

Всички операции протекоха напълно безкръвно, като средната продължителност на процедурата бе 45 минути.

Проблемите с простатата са бреме за мъжете в напреднала възраст. Статистиката сочи, че над 50% от мъжете над 50 г. имат увеличена простата, а при 80-годишните мъже аденомът се среща в 90% от случаите.

Зеленият лазер е №1 иновативно решение при доброкачествена хиперплазия на простната жлеза. За разлика от класическата операция – трансуретралната резекция (ТУРП), процедурата със Зелен лазер протича без кървене и усложнения, а пациентът се завръща вкъщи до 24 часа. Това е технология от най-ново поколение в простатната хирургия, която се наложи пред класическите отворени простатектомии. Едно от предимствата на технологията Зелен лазер е, че запазва и сексуалната функция на мъжа.

Уникални операции със Зелен лазер за отстраняване на аденом на простатната жлеза
Зеленият лазер за първи път е представен във Великобритания през октомври 2002 г. и през май 2005 след клинични изпитания е въведен в практиката на  високоспециализираните урологични клиники. За този период лечението със Зелен лазер напълно измести ТУРП и се превърна в новия „Златен стандарт” в урологията.

Ракът на простатата е другото най-разпространено заболяване при мъжете.  По данни на СЗО през 2008 г. в България от него са починали 890 души. Той е третият по честота най-срещан рак у нас и на второ място в света. Вече има ефективно и съвременно лечение на рака на простатата – безкръвна лапароскопска операция, която се извършва единствено в Хил клиник от професор Йенс-Уве Щолценбург от Лайпциг (Германия).

Професор Щолценбург е хирург, толкова перфектен, че няма случай лапароскопска операция за премахване на простата да е прераснала в отворена. През 2001 година извършва първата лапароскопска операция на простатата, а от 2002 година е начело на международния център за обучение по лапароскопска хирургия. Той гостува ежемесечно в Хил клиник.

Лапароскопската хирургия е най-малко травматичният метод за лечение на простатен карцином. Тя се извършва с помощта на 3-5 малки каналчета в корема. През тях преминават специални инструменти, снабдени с камера. Целият процес се следи на монитор с 5 до 15-кратно увеличение. Процедурата протича бързо, минимално инвазивно и безрисково. Основните предимства са: прецизност, кратък болничен престой, драстично облекчен следоперативен период. Освен при рак на простатата, лапароскопската хирургия намира приложение и при бъбречни тумори, рак на пикочния мехур и уретер, кисти.

При ранна диагностика ракът на простата е лечим. Проф. Щолценбург споделя, че в Германия има сериозна традиция за профилактиката на простатата, която е изключително важна за ранната диагностика.  Заболяванията на простатата налагат необходимостта от профилактика. Редовният профилактичен преглед при специалист-уролог позволява да се диагностицират заболявания в ранен стадий, което премахва възможността от усложнения. 

Хил клиник разполага с необходимото оборудване за пълна профилактика на заболявания на простатата и с апаратура от най-висок клас за лечение на целия спектър урологични проблеми. В клиниката се прилагат последните достижения на световната медицина в диагностиката и лечението.

За допълнителна информация: тел. (02) 439 31 31 и http://www.hillclinic.com