Спайс гърлс през далечната 1997 г. Снимка: архив, Reuters
fallback

Дебютният хит "Wannabe" на "Спайс гърлс" е най-запомнящата се песен в британската история, съобщи Би Би Си.

Участниците в експеримента са разпознали "Wannabe" за 2,3 секунди, при средно пет секунди за други популярни песни. На второ място е "Mambo No 5" на Лу Бега със средно време 2,48 секунди, а на трето "Eye of the Tiger" на "Сървайвър" с време от 2,62 секунди.

Учени от университета на Амстердам създадоха интерактивна игра в рамките на проект, търсещ какво прави музиката лесна за запомняне. В интернет експеримента им, подкрепен от Музея на науката и индустрията, са участвали над 12 000 души. Те е трябвало да разпознаят песен, избрана произволно от над 1000 откъса от хитове от 40-те години на миналия век до наши дни.

Ръководителят на екипа Ашли Бъргойн от университета на Амстердам обясни, че изучава музикалните познавателни способности - начина, по който мозъкът обработва музиката, и по-специално музиката и паметта и защо някои музикални парчета се запомнят толкова дълго. Човек може да чуе нещо два-три пъти и след 10 години да го разпознае, а други песни нямат такъв ефект, макар да ги е слушал много повече. Учените искат да разберат и дали най-запомнящите се песни имат общи характеристики.

"Wannabe" на "Спайс гърлс" оглавява британската класация няколко седмици през 1996 г., припомня БТА.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Анонимен

преди 9 години

Половината ми детство мина с тях, песничките им бяха забавни, да не говорим, че всяко второ момиче копираше стила им. Хубави дни бяха! Весели песнички без претенции, които идеално забавляваха децата.

8

Имани

преди 9 години

Иэобщо не ми ХАРЕСВАТ!!! Аэ съм в момента на Patty Ryan - You' re my Love, You're my Life .....!!! Супер е, пуснете си го!!!

7

aa

преди 9 години

Ми ... посредствени.Сори, но това е истината, макар че и аз бях по-млад тогава. Има хитове, които са безсмъртни, певци които ще се помнят завинаги. Тези не са сред тях. Forgetable...

fallback