Снимка: Сомелиер БГ
fallback

Адриан Бериша е финалист в конкурса Сомелиер на годината 2014, след като спечели първенството в София в конкуренция на още петима фаворити.

Сред гостите бяха попизпълнителите Стефан Илчев и Мариана Попова, а половинката й – италианецът Ханес Перфлер, даваше своите оценки за кандидатите като професионален сомелиер. В журито беше и първият български международен винен съдия в International Wine and Spirit Competition UK – Вили Гълъбова.

Повече от 80 претенденти се включиха в конкурса, организиран от Българската Асоциация на Професионалните Сомелиери (БАПС). За първи път тай се провежда по нови правила, съобразени изцяло със световните тенденции и бе в три тура. В първите два участват, освен професионални сомелиери, и винолюбители.

Регионалният конкурс в София се състоя в две части – сляпа дегустация и участие в официална винена вечеря с 80 специални гости, сред които беше и професионалното жури.

Предстоят пще пет регионални надпревари - в Севлиево, Варна, Бургас, Пловдив и Банско.

Победителят в Сомелиер 2014 ще бъде излъчен на 28 март в столицата, като шестимата финалисти ще се състезават на гала винена вечеря.

Вината, които участват в дегустациите, както и тези, които сомелиерите избират за официалните винени вечери, са само и единствено български, произведени в 25 винарски изби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback
fallback