Конрад Мъри. Снимка: архив, Reuters

Лекарят Конрад Мъри, осъден за непредумишленото убийство на краля на попмузиката Майкъл Джексън и за професионална небрежност, рано тази сутрин беше пуснат на свобода, съобщиха Асошиейтед прес и Ройтерс.

Пред затвора Мъри бе очакван от тълпа фенове на Майкъл Джексън. Един от тях дори пусна запис от албума "Трилър", най-успешния в кариерата на Майкъл Джексън. Не липсваха и репортерите. Конрад Мъри обаче бе изведен от затвора през страничен изход, за да се избегне сблъсък с феновете на Джексън, които протестират срещу освобождаването на лекаря на краля на поп музиката.

През 2011 година съдът постанови, че именно Мъри е виновен за смъртта на кумира на милиони хора по целия свят, тъй като на 25 юни 2009 г. му е дал смъртоносна доза от медикамента "Пропофол". Медикът бе осъден на 4 години лишаване от свобода.

Кардиологът прекара в единична килия в затвора две години, които се зачитат за четири поради особеностите на законодателството на щата Калифорния. В присъдата се казваше, че той може да бъде освободен предсрочно за примерно поведение.

При огласяването на присъдата съдия Майкъл Пастор отбеляза, че дава на Мъри максималната присъда, предвидена от закона за непредумишлено убийство. Той обвини лекаря, че се е отнесъл крайно пренебрежително към професионалните си задължения, а също, че е излъгал доверието на своя прочут пациент.

Мъри не се призна за виновен и възнамерява да изчисти името си от отправените му обвинения. Само в този случай той ще може да продължи медицинската си практика.

Говорейки за плановете си след освобождаването, Мъри в едно от интервютата бе казал, че ще започне начисто живота си и въпреки трудностите ще се опита да успее.

През април адвокатите на лекаря на Майкъл Джексън Конрад Мъри подадоха апелативен иск в съда на Лос Анджелис от 231 страници за отмяна на присъдата му.

"Съдебният процес беше абсолютно несправедлив. Прокуратурата така и не успя да докаже вината на лекаря", пише защитата на Мъри. Според адвокатите факторите, повлияли на решението на съда, били "общественият отзвук, популярността на певеца и любовта към Майкъл Джексън". При това юристите изтъкнаха, че смъртоносната инжекция си я поставил самият изпълнител, без ничий надзор.

Кралят на попмузиката почина на 25 юни 2009 година от остра интоксикация на организма от препарата "Пропофол", който му бе изписан с други медикаменти от лекуващия го лекар Конрад Мъри.
 

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase