Тейлър Суифт. Снимка: Reuters

Престижните някога Европейски музикални награди на MTV от година на година губят все повече своя блясък.

Докато в средата на 90-те и в началото на миналото десетилетие наградите на MTV винаги събираха най-ярките музикални звезди, предоставяха пищно шоу, забъркано с купища скандали, и награждаваха най-качествените изпълнения на последните 12 месеца, то в последните години, главно заради вота на публиката, наградите започнаха да губят своя престиж и популярност.

След като преди година Лейди Гага доминираше сериозно с 4 награди, то на снощната церемония във Франкфурт младите любимци на тийнейджърите Джъстин Бийбър и Карли Рей Джепсен обраха статуетките. Без да подценяваме техния талант, в категориите им можеше да се отчете присъствието на доста достойни конкуренти.

Голямата награда за песен на годината отиде при Карли Рей Джепсен с Call Me Maybe – безспорен хит, особено сред по-младите възрастови групи, но със сигурност оставащ далеч по популярност и музикална оценка зад двата фаворита на последните 12 месеца – Somebody That I Used To Know на Gotye и We Found Love на Риана, като нито един от двамата не получи и нито една от другите сериозни награди, макар те да бяха едни от главните звезди на 2012.

Джъстин Бийбър си тръгна с най-много отличия – 3, в категориите за най-добър поп, най-добри изпълнения на световната сцена, но най-вече – за най-добър изпълнител. В конкуренцията на Jay Z и Kanye West обаче наградата за тийнеджъра изглежда малко неоправдана. Двамата останаха с празни ръце, въпреки че с общия си албум Watch The Throne и огромните си хитове от него – Niggas in Paris и No Church In The Wild, завладяха Европа, и не спечелиха дори наградата за хип-хоп, която отиде при Ники Минаж.

Сред по-заслужените победители бяха Psy и Тейлър Суифт. Корейският изпълнител очаквано завоюва наградата за най-добро видео, след като Gangnam Style се превърна в най-въртения видеоклип на годината и след броени дни ще стане водач и в Youtube. Изкусителната Тейлър Суифт пък взе приза в ожесточената категория за най-добра изпълнителка, както и за най-добро изпълнение на живо и най-добър външен вид.

Сред другите по-значими награди One Direction успяха да се преборят за най-добри нови изпълнители в ожесточена битка с Рита Ора и Лана дел Рей, докато Лана грабна категорията за най-добро алтернативно звучене. Наградата за рок за втора поредна година отиде при Линкин Парк, докато Дейвид Гета успя да затвърди статута си на суперзвезда за масите и отново пребори конкуренцията в електронните стилове.

Церемонията както винаги беше изпълнена с бляскави изпълнения от Рита Ора, Muse, Fun, Тейлър Суифт, No Doubt, Psy и други, а прелестната Хайди Клум представи страната си повече от подобаващо в ролята си на водеща.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase