Carles Lopez е испански диджей, който през последните години презентира и е част от развитието на футуристичния музикален инструмент от бъдещето The Reactable. До магията и неговото шоу ще може да се докосне публиката на ежегодния Mellow Music Festival.

Сетът на Lopez ще бъде в Culture Beat на 9 юли, като атрактивното му шоу ще продължи един час. Тук можете да видите цялата програма на фестивала.

Технологията The Reactable направи своята премиера през 2005-та година и е съвкупност от тъч скрийн, множество хардуерни апликации и забавно светлинно шоу.

Един от първите изпълнители използвали инструмента е ексцентричната исландска певица Björk по време на турнето си Volta.

Carles Lopez пък ни даде малко повече подробности за инструмента преди официалната му презентация.


The Reactable най-после ще бъде презентиран в България. Бихте ли ни казали каква е разликата, когато правите сетове с него?

Основната разлика е, че всичко се случва в реално време. Винаги се опитвам да правя собствена музика, с много импровизации.

Какви възможности дава The Reactable на диджеите?

Можеш да се забавляваш със собствените си грешки... Ако трябва да бъда по-сериозен - дава различни възможности да свириш и да виждаш през цялото време какво правиш. Не е ли страхотно?


Вие сте един от хората, които развиват технологията на The Reactable. Как ще се променя в бъдеще и върху какво работите сега?

Бъдещето е ясно - по-добри, по-бързи и по-здрави. Сега разработваме нова версия, но това е доста дълъг път.

Каква е разликата между вашите сетове и тези на останалите ви колеги, които свирят на The Reactable?

Труден въпрос... Има разлика дали го използваш като обикновен инструмент или си само с него пред публиката. В моя случай е важно да го презентирам.

Спомняте ли си първия път, когато видяхте как работи The Reactable и какво си казахте?

Да, за първи път видях видео демонстрация в Youtube. Бях шокиран и в началото си мислех, че е някаква шега.
По-късно го пробвах в Music Technology Group Headquarters. Свирих 9 часа без прекъсване, беше велико.

Reactable Live at Sonar Barcelona 2010


Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase