От: Петя Славова
p.slavova@dnes.bg

Прокобата за българско предложение на Евровизия да е съпроводено от скандали спази традицията и тази година.

Още в България музиканти и фенове се обединиха срещу Краси Аврамов, както никога до сега не е било.

Представянето му на сцената в Москва завърши тъжно предсказуемо, със слабо изпълнение.

Главният ни титуляр бе заобиколен от български певици, които заглушиха Човекът глас.

Потърсихме за коментар Драго Драганов, представител на БНТ като организатор на конкурса у нас и една от участничките в песента Петя Буюклиева.

Здравейте Драго, тежко ли се преживява поредната загуба?

Драго: Във всеки конкурс има победители и победени. Това са правилата на всички състезания по целия свят. Така че загубата в контекста на състезание не се преживява толкова тежко.

Евровизия е една голяма среща на специалисти от музикалния бранш на цяла Европа. Българските изпълнители провокираха интерес. Говоря за Ани Лозанова и Албена Нешкова. Искаха им дискове и техни контакти. Албена вече е поканена да участва в един етнофестивал.

Българските музиканти дадоха много интервюта за европейски медии, а това вече носи някаква степен на популярност.

Иначе за участието ни имам лично мнение, което нямам право да споделям. Тук съм в качеството  не на журналист, а на представител на медията, която организира конкурса в България.

Т.е. сте длъжен да защитавате песента?

Не става въпрос за защитаване. До този момент не съм я защитил по никакъв начин. Просто казвам какво имат впредвид музикантите, когато говорят за свой успех.

Мисля, че се справиха достойно. Поне Краси си изпя вярно песента. Наистина в началото влезе малко тихо, но ако у нас музикантите имат самочувствие, това често е самочувствието на “първи в село”. А тук сцената наистина е огромна.

Ани Лозанова по своему е безумно щастлива, че лично е имала шанса да пее на такава сцена.

Но това е личен шанс.

Да, но ние показваме какво се случва в България. Другите държави също ще отпаднат. Победителят е само един.

И вие казахте, че гласът на Човекът-глас не се е чувал. Каква беше причината затова и изобщо кой избра Петя Буюклиева да участва, тъй като на малкия екран тя беше тази, заради която не се чу Краси Аврамов?

Петя беше поканена лично от Краси и затова ще ви дам да говорите с нея.

Здравейте Петя, коментирахте, че участието на Евровизия е успех за цяла България. Защо, след като така и не се класирахме на финала?

Петя Буюклиева: Коментирам с моя голям опит от фестивали. Всички страни, които са на Евровизия в Москва са победители. От първия тур започнаха чистките на силните песни. Конкурентите се отстраняват за да не пречат политически на фестивала. А ние не сме в политиката на Евровизия. Важното беше, че се представихме брилянтно – визуално и музикално. Невероятен беше аплауза след излизането ни.

България получи вчера своя голям успех. Всички сме щастливи, че представихме страната. Това сте видели и вие от малкия екран - нашата песен "Illusion" беше една от най-конкурентните песни.

Не видяхме това.

Тепърва ще виждате много конфликти от тази Евровизия. Гледайте и втория полуфинал. Още много страни ще се обидят.

Победител ще е тази страна, която геополитически се връзва с идеята там да бъде следващата Евровизия.

България е малка държава. Затова и ние не можем да сме победители. В конкурса се махат всички силни песни, за да не пречат на тази, която е решено да стане победител.

Ето, че Русия чака цели 15 години, докато стане домакин на Евровизия. Една Алла Пугачова беше 15-та, а Филип Киркоров остана на 17-то място.

Ние от малкия екран чухме много повече вашия глас, който заглуши този на Човекът – глас.

Не, балансът беше уникален. Всеки един от нас четиримата имаше своята солова партия и импровизация. Това беше новата концепция на песента. Получихме специално поздравление от БНТ.

Естествено, те нали са част от организаторите на конкурса у нас.

Не, имаме и много SMS-и, в които ни поздравяват журналисти, критиката на България. Ние сме коктейл от най-големите звезди.

Толкова ли е трудно човек да си признае, когато не се справи?

Е, омръзна ми от негативни оценки. Бъдете по-позитивни за българските успехи.

Отсече Петя Буюклиева и затвори телефона...

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase