Снимка: Bulgaria ON AIR

Анализ на транспортния сектора показва, че средният престой на границата ни с Румъния при Видин е 16 часа, а при Русе е 11 часа. На границата между Унгария и Румъния опашките също са дълги и се чака, тъй като и Румъния чака да влезе в Шенген по суша.

Чакането по границата влияе на икономиката на страната и на цените на стоките. Един транспортен автомобил губи средно по 250 евро на ден в чакане по опашки, което влияе на транспортния бранш и на цените.

Според международните шофьори, дори ако има двустранни споразумения  между балканските страни, ще има полза и всичко зависи от договорките.

"Тази опашка със Сърбия на "Калотина" - потресаваща е, има 50 камиона до кантара, тази граница я минавам на излизане за два часа. При Румъния преминаването става много трудно и тежко", прави паралел шофьорът Димитър Майсторов.

Около 8% от износа на стоки са по въздух и по вода, останалите 92% са по суша. Влизането в сухопътен Шенген ще е глътка въздух за всички по веригата - превозвачи, търговци и потребители.

Над 1 млрд. лева са загубите за българската икономика заради липсата на сухопътен Шенген, показват изчисленията.

Вижте повече в репортажа на Нели Златева за Bulgaria ON AIR.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase