Снимка: БГНЕС
fallback

Във връзка с приетия от Министерски съвет доклад за "Равнопоставеността на жените и мъжете в България за 2023г." и последвалите публикации, Министерството на отбраната пояснява, че посочените в доклада данни се отнасят за 2022 г. и 2023 г.

Всички данни са свързани със сигнали за насилие и тормоз от военнослужещи и цивилни служители при изпълнение на служебните задължение и в домашни условия, свързани с нерегламентирани етично-морални норми за поведение на военнослужещите, заявяват от МО.

Всички постъпили сигнали са документирани и разгледани от Инспектората на Министерството на отбраната и Служба “Военна полиция“, а някои и от Военна прокуратура.

Посочените в доклада, приет от Министерски съвет, на страница 75 –та данни се отнасят само до постъпили сигнали, а не са реални случаи на сексуален тормоз, сексуално психическо насилие и сексуално физическо насилие, (включително изнасилване и опит за такова). Както през 2022 г., така и постъпилите през 2023 г. сигнали не съдържат случаи на доказано престъпление (изнасилване). Няма заведени съдебни дела, което потвърждава тезата, че такива случаи реално няма, подчертават от МО.

Министерството на отбраната използва случая категорично да заяви, че хората в армията остават наш основен приоритет. Ще продължим да проявяваме нулева толерантност към проявите на насилие във всичките му форми в съответствие с Етичния кодекс за поведение за военнослужещите. Всички сигнали, които постъпват, ще продължат да бъдат надлежно проверявани и при съмнение за извършено престъпление ще бъдат предавани на органите на съдебната власт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

10

Анонимен

преди 2 часа

Само пенсионери в тази армия, все на хубави позиции....разкарайте ги!

9

Анонимен

преди 3 часа

Имаше статистика че армията е 4000 администрация, 8000 други. Публикувано е 2022г правете си сметка как даже при големите пожари лятото не можаха да изкарат повече от 30 човека войска да помага.

8

Анонимен

преди 3 часа

До Анонимен 11 - Не е съвсем така, не слагай всички под общ знаменател. Има и такива, има и свестни жени, които си гледат работата.

fallback