Снимка: Bulgaria ON AIR

Има ли сигнал за заплаха за живота на шефа на "Военна полиция" бригаден генерал Ивайло Сотиров? От Министерството на отбраната информираха, че не е получавана такава информация за заплахи.

"След като самото министерство отрича да има така заплаха - ако е имало - поне са били благоразумни да не се раздуват нещата. Когато има заплаха, не се минава през медиите. Сигналът се предава там, където трябва да бъде. "Военната полиция" има достатъчно сили, възможност и средства да се опита да прихване откъде е дошъл сигнала. Задължително ДАНС ще вземе отношение", коментира експертът по национална сигурност акад. Румен Ралчев в предаването "Денят ON AIR".

По думите на експерта, за да се заплаши такава фигура, това означава, че на някого нещо му е станало или това е инсинуация, която цели да натегне обстановката предизборно, както и с разследването на катастрофата на двамата пилоти.

Пред Bulgaria ON AIR акад. Ралчев добави, че е прекалено рано да се твърди, че някой може да влияе върху това, което е станало, защото кутията вече е намерена и разчетена.

“Има още много елементи да се уточнят - наземният персонал, връзката, заповедите, които са получили. Избързването на Министерството на отбраната да каже, че виновни са летците, е непрофесионално. Има още много неща да се разискват", каза експертът по национална сигурност.

Той е на мнение, че прибързаните изказвания напрягат обществото.

"Колкото по-рано се извинят на роднините на загиналите, толкова по-добре, независимо после от решението на комисията", допълни той.

Защо има смъртни случаи на пилоти в мирно време?

"Има много фактори, които влияят. Часовете, които летят летците, не са достатъчно, материалната част е остаряла, поддръжката е не съвсем такава, каквато трябва да бъде. Подготовката на тези кадри изстисква възможностите от летците, но има етапи на развитие - не трябва да прескачаме определени стъпала", настоя акад. Ралчев.


Гледайте видеото с целия разговор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase