Снимка: БГНЕС
fallback

Общ преглед

Искам да поздравя всички хора със сини пагони, всички военни от въздушните сили. Да им благодаря за тяхната всеотдайност и професионализъм, с които отстояват въздушния суверенитет на държавата.И винаги, по време на бедствия и кризи, те са до народа си. Тази година празникът е помрачен от гибелта на двамата летци, за които още скърбим. Това заяви пред журналисти президентът Румен Радев по повод празника на авиацията и трагедията на "Граф Игнатиево" от средата на септември.

"Няма как да коментирам хипотези преди да са налични всички факти относно катастрофата. От МО бяха ясни, че са установени непосредствената и съпътстващата причин, но вменяването на отговорност не е обект на тази проверка. Вменяването на отговорност, политическите вмешателства, опитите за искане на оставки, докато работят комисиите, са неетични и неморални", каза Радев.

"Не познавам командир, който да желае гибелта на своите подчинени, особено в мирно време. Случва се и в най-добрите и модерни военновъздушни сили", допълни държавният глава.  "Трябва да е ясно, че летателната работа е високо рискова и сложна дейност. Затова очаквам комисията на МО да анализира задълбочено не само организацията и полетите във ВВС, но и да направи анализ на съответствата."

По думите му нальотът на нашите летци е крайно недостатъчен за да бъдат изисквани сложни задачи от нашите летци. Той изрази надежда, че когато пристигнат F-16, те ще дойдат с нужните регламенти за полет.

"Този ВСС и всичките му действия не вдъхват доверие нито в професионалните среди, нито в обществото. Този Съдебен съвет няма легитимност за назначаване на главен прокурор."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

Тя

преди 18 часа

Естествено, че не е желаещо от никой да се губат пилоти,но става въпрос дали отговорно и компетентно си вършат работата !

27

Анонимен

преди 1 ден

Според разследващата комисия двамата загинали са имали цяла една секунда да катапултират и те са я проспали, значи те са виновните.

26

Анонимен

преди 1 ден

Както винаги винаги в българската авиация виновни са тия които са загинали, а тия които ги пратиха без нужната подготовка на смърт не са виновни защото по логиката на президента никой командир не желае смъртта на подчинените си.

fallback