Снимка: Bulgaria ON AIR

Остават по-малко от две седмици до седмите предсрочни избори. Очаква се и на тях да има голям процент негласуващи.

"Активна на терен е партията, която се разцепва по ужасно зрелищен начин - ДПС. Активни са Ивелин Михайлов и Радостин Василев. Избирателната активност ще продължи да е ниска. Много хора ще видят някакъв шанс за разместване на картината", коментира политологът Ружа Райчева в предаването "България сутрин".
Каква е причината за ниската избирателна активност?

Според политолога Георги Киряков един от големите проблеми в политиката е, че едни и същи лица се появяват в листите на отделните партии, които възпроизвеждат едни и същи политики в Народното събрание.

"Затова голяма част от хората нямат намерение да дадат гласа си за хора, които произвеждат такъв ти политика. Нито законодателство видяхме, нито законодателни политики, нито важни за държавата решения", добави Киряков пред Bulgaria ON AIR.

"Има дразнение, нетърпение, искат да се случи нещо. Не трябва да се говори за смяна на модела. Има промени. Христо Иванов го няма. ДБ изкара нови лица. БСП се разпада и от нея излизат и стари, и нови, които не ги знаем. Важно е какво се случва и с малките нови. ДПС винаги е било помощен прът в управлението - скрит партньор на ГЕРБ", заяви Райчева.

Киряков отбеляза, че по време на кампания има различавания, а политиците не предлагат никакви политики.

"Това е съществен проблем. Същите политики са ги предлагали преди 6 месеца. Има зацикляне в политическите предложения. Няма как партиите да излязат с различна програма, защото нищо не се е променило", посочи Киряков.

И двамата са на мнение, че липсва лидерски дебат. Според Киряков перспективите да се направи стабилна коалиция са много малки, както и възможностите за мнозинство. Райчева е оптимистична и прогнозира, че все пак има някакъв шанс - смята, че коалицията ще бъде четворна.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase