Снимка БГНЕС, архив
fallback

Днес България се прощава с Кирил Маричков.

Рок легендата почина в петък вечер преди началото на концерт във врачанското село Селановци след инцидент при падане от сцената. Опелото ще от 13 часа в столичния храм „Света София“.

Кирил Маричков се отиде от този свят 20 дни преди на навърши 80. Започва кариерата си през 1962 с „Бъндараците“ - една от групите-пионери на българския рок. Следват 40 години с „Щурците“ и рекордните над 2 600 концерта, десетки албуми и безброй турнета.

Кирил Маричков е автор на повече от 150 песни, а хитове като „Рок в минало време“, „Вкусът на времето“, „Конникът“, „Клетва“, „Хамлет“, „Зодия щурец“ феновете му ще помнят винаги. Той стои и зад музиката на 14 филма, сред които „Вчера“, „Адио Рио“, „Дунав мост“.

"Много съм щастлив, когато виждам, че хората са усмихнати и доволни от това, което правя. Грубостта, която ни заобикаля, бездуховността не важи за публиката на "Щурците" - думи на великият певец и басист в едно от последните му интервюта за БНР.

В деня на опелото почитатели на Кирил Маричков ще се съберат и в Дупница. Организатор на събитието до Фонтаните в центъра на града е сдружението "Близо до теб". Желаещите ще имат възможност да изсвирят заедно на китари и да изпеят любимите си песни на Маричков и "Щурците". Началото на събитието е предвидено за 12:30 на обяд.

Същевременно в Кюстендил показаха рядка ценност - картичка с автограф на Кирил Маричков от началото на 70-те, когато "Щурците" не концертират, защото Маричков и китаристът Петър Гюзелев са в казармата. Като войници тогава двамата гостуват в града и свирят заедно с ансамбъла на Строителни войски на сцената на централното местно читалище.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 20 часа

Всеки индивидуално се радва, мълчи или тъгува. Кралят умре. Да живее рокът!!!

63

Анонимен

преди 20 часа

80 години стигат. . . А леле Киру в 8десетката е се е облажил с ония 40 дето ни ги зяеше на Ал Невскините стълбища. Само не ни казаха белото венозно или горно дихателно си го имплантирал че тела из селските хоремаци като пъргав козел да го дистанциите състезателно отрипва

62

Изумен съм

преди 21 часа

колко много злоба има измежду коментиращите.Живеете за да плюете и ви е все тая по кого или за какво.Дребни оскотяли душички сте.Незабележими сте в живота и единственото място за изява са сайтовете ,където изливате комплексите си.Бълвате фекалии,защото имате тях вместо мозъци.Поклон към Кирил Маричков!!!

fallback