Снимка: БГНЕС

Първата доставка на втечнен природен газ след пускането в експлоатация на терминала в Александруполис е за България от френската фирма “Тотал”, която доставя газ от Норвегия. Това заяви енергийният министър Владимир Малинов.

“Това е исторически момент за България и за целия регион, тъй като след едно визионерско решение, което взехме преди няколко години, днес получаваме реалната диверсификация”, заяви министърът. Той подчерта, че пускането в експлоатация на терминала ще направи нашата държава независима, нашата икономика спокойна и конкурентна, а нашите домакинства ще могат да разчитат на постоянна топлина в домовете си.

“Съоръжението е впечатлително от гледна точка на неговия размер и от гледна точка на неговата технологичност. В момента, в който сме на борда на терминала, се извършва първата доставка, откакто той започна да функционира на 1 октомври. Тази първа доставка е за България. Тя е поръчка на “Булгаргаз” от френската “Тотал”. Природният газ не е руски, а е от Норвегия”, заяви министър Малинов, цитиран от БГНЕС.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase