Снимка: БГНЕС
fallback

Държавният глава Румен Радев се срещна с представители на българския и румънския бизнес, организирана от Българо-румънската търговска камара. “Подобряване на свързаността между България и Румъния е отмключово значение за икономическото развитие на региона”, каза Радев. В събитието участваха посланикът на България в Румъния Радко Влайков и посланикът на Румъния у нас Бръндуша Предеску.

Държавният глава отбеляза пълноценното развитие в отношенията между България и Румъния в политически, икономически и културен план, както и в сферата на сигурността, основано на споделени ценности и взаимен интерес. Румен Радев напомни за официалното посещение на румънския държавен глава Клаус Йоханис у нас през март 2023 г. Тогава двамата президенти подписаха Декларация за стратегическо партньорство между България и Румъния.

“С нея изразихме общата воля на нашите две страни за обединяване на усилията за по-голяма сигурност и стабилност на нашия регион и просперитет“, заяви президентът и допълни, че в тази обща цел България и Румъния имат стратегическа роля не само като географско положение, но и със своя икономически потенциал.

Президентът отбеляза също така, че Румъния е вторият по големина търговско-икономически партньор на България със стокообмен, надхвърлящ годишно 8 млрд. евро. По думите му основата за взаимноизгоден икономически ръст е и стабилността в Черноморския регион, за която страните ни споделят обща отговорност. Държавният глава открои  интензивните икономически връзки и посочи основното предизвикателство за тяхното надграждане, а именно, че все още двете държави не са членове на Шенген и от гледна точка на сухопътните си граници.

“Това всеки ден носи икономически, транспортни и търговски загуби. Носи пропуснати възможности, които вече се изразяват в милиарди и е спирачка за инвестициите“, посочи Румен Радев.

По думите му е недопустимо в условията на военна криза в съседство и икономическа криза в Европа двете държави да бъдат лишени от пълноправно членство в Шенгенското пространство. Румен Радев изтъкна също така, че България и Румъния вървят заедно в процеса от самото начало.

“Ние можем да успеем само ако останем заедно, защото само тогава можем да имаме кумулативния ефект от усилията на двете държави“, подчерта още президентът.

По време на дискусията държавният глава призова и за по-задълбочена работа от страна на България, за да стане тя по-разпознаваема като инвестиционна дестинация за румънските компании. Той открои и сътрудничеството в областта на енергетиката, обмена в образованието и развитието на туризма.

Относно развитието на българския бизнес, държавният глава открои парадокса, в който се намира страната ни в момента – от една страна е налице дълбока политическа криза и в същото време се отчита икономически ръст. По думите му обаче, когато тази политическа криза продължава достатъчно дълго време, започват пропуснатите ползи за бизнеса. Румен Радев призова да не се допуска ситуация, в която държавата ще трябва да помогне, за да гарантира конкурентоспособност, а да не може да го направи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

СМЕХ...

преди 1 час

АМИ ФАКТ Е...НЯМА ЗАБРАНИ , НЯМА КОРУПЦИЯ ОТ ПОЛИТИЦИ , НЯМА РЕКЕТЬОРИ , ВСИЧКО С КОЕТО СОЦ-ПОЛИТИЦИТЕ, СЪСИПВАТ ИКОНОМИКАТА НА БЪЛГАРИЯ Е В ЗАСТОЙ ДО ИЗБОРИТЕ----ДОКАТО ДОЙДАТ НОВИТЕ ПОЛИТ-ХИЕНИ ГЛАДНИ И АЛЧНИ ЗА ПАРИ И ВЛАСТ....ХА,ХА,ХАААААААА.....

12

Анонимен

преди 2 часа

Е, икономически ръст на Бг май отчете американецът професор Стив Ханке.

11

Някой

преди 3 часа

За такъв договор като с Боташ, н любимата му на Радев Русия, им дават най-малко десетият етаж! Румънците не вярват на вдигнат юмрук, а си гледат собствения интерес ! Всеки , който се занимава малко с икономика знае, че по време на криза не се подписва дългосрочен договор! Само нашият "авиатор" , единствен в цяла Европа, не знаел ! И сега какво , ако Румънците го отрежат за пренос на газ , и ние ще продължаваме да си плащаме по милион на ден ? Евалла , Боташ Ефиленди !

fallback